fallback

Френският посланик у нас: Има нужда от общ бюджет на еврозоната

България трябва да участва напълно в разговора за бъдещия формат на Шенгенското пространство, твърди Ерик Льобедел

10:14 | 03.10.17 г. 7

Снимка: Посолство на Франция в София

Има нужда от общ бюджет на еврозоната, както и демократичен контрол, който да минава към европейския икономически комисар. Това заяви френският посланик в България Ерик Льобедел в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).

По думите му са нужни само 15 еврокомисари, като французите са готови да се откажат от техен комисар, с оглед на коментари, че Франция настоява за реформа в ущърб на малките страни.

Има нужда от по-суверенна и по-обединена Европа. Страни като България могат да се възползват от диференцирана Европа. Някои говорят за Европа на много скорости, но в никакъв случай не и такава на 2 скорости, в която съществуват само добрите и лошите. Франция настоява за това нито една държава да не бъде изключена от динамиката, както и нито една държава да може да блокира тези, които искат да стигнат по-далеч в този процес. 

Посланикът посочи още, че България може да даде голям принос с опита си в охраната на границите. Според него страната ни трябва да участва напълно в разговора за бъдещия формат на Шенгенското пространство. „Шенген в момента не е перфектен, но трябва да преценим как да подобрим системата и с опита на България в тази сфера“, обясни Ерик Льобедел.

Според него в областта на социалното сближаване има неразбирания от миналото, но той е категоричен, че на българския работник няма да се забрани да работи във Франция. „Искаме той да получава същата заплата, която получава френският работник, да няма социален дъмпинг. Ние предлагаме нов механизъм, който ще функционира на принципа на солидарността. Нужно е икономическо и социално сближаване, хармонизиране на корпоративния данък. Но трябва да говорим и за Европа, която закриля“, заяви Ерик Льобедел.

По думите му досега е имало решения, които се вземат тайно и след това се налагат на отделните държави. Не трябва да налагаме на народите "да" или "не", нужен е предварителен диалог, посочи той.

Относно референдума в Каталуния, посланикът коментира, че Испания е избрала пътя на демокрацията и има балансирана конституция. Франция има диалог с премиера Рахой и подкрепя цялостта на Испания, каза Ерик Льобедел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
fallback