IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гунтрам Волф: Все още е рано да се говори за разширяване на еврозоната

Според него силният резултат на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ ще има по-скоро вътрешнополитически ефект за страната

12:01 | 30.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все още е рано да се говори за разширяване на еврозоната, заяви пред „Хоризонт“ директорът на базирания в Брюксел икономически институт „Брьогел“ Гунтрам Волф.

По думите му, дори и да е много добър политически сигнал за силата на обединена Европа, разширяването на валутния съюз не може да се случи толкова бърсо.

„Разширяването на еврозоната, за което говори Жан-Клод Юнкер, не е много добра идея. Мисля, че е преждевременно да се обсъжда това. Държавите, които отговарят на условията за присъединяване към валутния съюз, не искат да го направят. Останалите държави, могат и да искат да се присъединят, но те не са готови. Никой в еврозоната не иска бързо присъединяване на държави, които не отговарят на условията“, заяви той.

Според него силният резултат на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ ще има по-скоро вътрешнополитически ефект за страната, отколкото ще бъде усетен на европейско ниво.

„Политически Ангела Меркел ще бъде в много по-слаба позиция заради влизането на крайнодесните в парламента. За мен най-тревожното е, че близо 100 депутатски места ще бъдат заети от крайнодесни народни представители, част от които по своята същност са нацисти. Нещата ще вървят горе-долу по стария начин, защото Партията на свободните демократи има доста критична позиция по редица въпроси като например общ бюджет на еврозоната. Това обаче не се различава много от позицията на Волфганг Шойбле и досегашния кабинет. Затова не мисля, че поне по икономически въпроси всички промени ще бъдат такива, каквито биха се случили и при досегашната коалиция в Германия“, коментира Гунтрам Волф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Абе,има една "чакалня",в която сме се намърдали още от преди 27 години и няма измъкване от нея - чакалнята пред Свети Петър!Както е тръгнало,има няма двадесетина години и на територията на Територията,няма да има смисъл от чакалня за българи(припозналите се за такива),поради простата причина,че вече ще са се преселили при Свети Петър,а тези,които не са там,просто ще са драснали из широкия свят и се претопили в него!А иначе си е много по-добре,че не са ни натикали в още една топилня,за ускорено претопяване на българския етнос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още