IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск обеща на Борисов подкрепа за влизане на България в чакалнята на еврозоната

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в "чакалнята", заяви премиерът

14:08 | 29.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща на премиера Бойко Борисов подкрепа за влизането на България в чакалнята на еврозоната.

"България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко, както по време на председателството, така и за влизането в "чакалнята” на еврозоната", заяви председателят на Европейския съвет при срещата си с Борисов в Естония, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в "чакалнята", защото отговаря на всички критерии за това, заяви от своя страна министър-председателят. 

Премиерът изтъкна добрите макроикономически показатели и отбеляза, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той посочи също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП. Борисов отбеляза ръста на българската икономика, на инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса и значителния спад на безработицата, както и категоричната борба с контрабандата.

Министър-председателят заяви, че България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз. "Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство", подчерта Борисов.

Премиерът благодари на Доналд Туск за съгласието му за организиране на Среща на върха на лидерите от ЕС на тема "Западни Балкани" в София по време на нашето председателство.

Борисов е заявил, че по отношение на политиката към Западните Балкани очаква ясна перспектива, а не празни обещания. "България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза", допълни Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Обещаното - казват мъдрите хора - не е като даденото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Спооооко! В чакалнята за светлото бъдеще (комунизЪма) чакахме 45 години.Системата бъгна и се рестартира. Радвайте се! Чакане му е майката. През 45 години бъговете се оправят и регистрите се анулират.1. Освобождение.2. Първа световна.3. 9-ти септември.4. 10-ти ноември.5. Следващото е 11-ти декември, *** не мо'а ви кажа коя точно година. Може сметките да излязат с десетилетие по-рано. Например, ако жълтия камък се пробуди тия лета....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Чакалня му вика Бойко. Казва се ERM II, където кандидат-членката е под наблюдение на определени показатели поне 2 години и после ЕК решава за приемането. За влизане в самия механизъм ERMII тежката дума е на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
retro_69
преди 6 години
Тепърва в "чакалнята"?!?А досега ,къде сме били?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още