IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът пред прецедент - депутатите не подкрепиха оставката на Делян Добрев

Народното събрание се превърна във водевил, коментираха депутати от опозицията по време на дебата

11:40 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"Родът не може да бъде източник на негативни конотации, на негативни оценки", каза от своя страна зам.-председателят на НС Валери Жаблянов (БСП). Той посочи, че периодът на прехода у нас е оставил много следи на разделения, а отпратките в историята, направени в пленарната зала днес, са нелепи.

Жаблянов посочи, че ГЕРБ правят стратегическа грешка, защото използват ресурсите на държавата, за да изградят своята партия - нещо, което БСП се е отказала преди няколко десетилетия. За него оставката на Добрев е личен акт и призова неговият избор да бъде уважен. 

Според зам.-председателя на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) оставката на Добрев не е личен акт, а той е притиснат "от хвърлената помия". Тя призова депутатите да не подкрепят искането на депутата.  Веселин Марешки (Воля) пък обясни, че партията е против оставката на Добрев, защото той не е лицето на шуробаджанащината в България. 

Въпреки призивите на председателя на парламента Димитър Главчев депутатите да се придържат към дневния ред, по време на заседанието бяха изнесени факти за участие на червени депутати в съмнителни сделки по приватизация, като например на лидера на БСП Корнелия Нинова при раздържавяването на "Кинтекс", данни за съпругата на Валери Жаблянов, която е работила в икономическото министерство в конфликт на интереси, както и за съпругата на Сергей Станишев Моника. 

От БСП бяха категорични, че дебатите са се превърнали в комедия и водевил, подобна оценка дадоха и от ДПС. От ГЕРБ обясниха, че целта им е била да бъде разкрита истината. Станислав Станилов (Обединени патриоти) определи случващото се в парламента като "замеряне с мръсно бельо" и коментира, че посочените проблеми не се решават с изказвания в пленарната зала, а със сигнали до прокуратурата.

Оставката на Делян Добрев влезе в дневния ред на Народното събрание, след като депутатът депозира своето искане да напусне всички заемани политически постове в деловодството на институцията. Така той отговори на обвиненията за кадруване в община Хасково, отправени от депутата от БСП Елена Йончева.

След скандала Добрев беше категоричен, че няма пръст в назначенията в общината, но реши да подаде оставка, за да не навреди на имиджа на партията и да защити семейството си. Неговото решение обаче срещна силната съпротива на неговите съпартийци. В подкрепа на Делян Добрев, който беше министър на енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов, се обявиха различни структури в ГЕРБ, както и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската петролна и газова асоциация, чийто председател е Валентин Златев.

Делян Добрев оглавява енергийната комисия в Народното събрание и е член на комисията по икономическа политика и туризъм. Той е депутат и в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. 

Елена Йончева коментира преди дни пред медии, че ще гласува за оставането на нейния колега в парламента, за да не се "заметат" нарушенията, които той е извършил. Делян Добрев обясни, че иска да напусне своите постове в Народното събрание, но ще остане областен координатор на ГЕРБ в Хасково.

Срещу Делян Добрев има повдигнати обвинения за нарушения във връзка с АЕЦ "Белене". Тогава депутатът получи подкрепата на енергийния министър Теменужка Петкова. Тя обясни, че повдигнатите обвинения нямат основание, като се позова на документите в Министерството на енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още