fallback

Дълговете на болниците достигат 500 млн. лева

През първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта, коментира здравният министър

15:47 | 07.10.17 г. 4

Задълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пред bTV. Като най-проблемни той посочи болниците в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, след като лекари, медицински сестри и граждани излязоха на протести с призив да не се стига до затваряне на лечебното заведение. „Такъв вариант не се предвижда. Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на Министерството решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч”, каза министърът. Той изрази надежда, че ще бъде търсена отговорност за лошото управление на МБАЛ-Враца, но подчерта, че и там, и другаде „години наред са се надували едни балони, които започват да се пукат".

Проф. Петров посочи няколко причини, поради които болниците задлъжняват извън злоупотребите, които в последно време според него са намалени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, надлимитната дейност не се плаща, не е малък броят на неосигурените, стойността на клиничните пътеки не е променяна от 2006 г. („Ако средната заплата тогава е била 600 лв., сега е 800-900 лв., но приходът е същият”). Така в крайна сметка не остават пари за нищо. Като друго от „най-деликатните места в здравеопазването” министърът посочи спешната помощ. „Системата е претоварена, обслужва страшно много пациенти, страшно много обаждания, включително и такива, които не са от спешен характер. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е достатъчен броят на екипите”, коментира той. Петров изрази надежда, че с подобряване на средата и вдигане на заплатите работата в Спешна помощ ще стане по-атрактивна. По отношение на бумащината в здравеопазването министърът анонсира, че през първото полугодие на следващата година у нас може да започне да действа здравната карта. Тя ще представлява пластика, чрез която общопрактикуващи лекари, лекари специалисти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент. Картата ще е безплатна.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 09.09.22 г.
fallback