Практиките за влагане на немлечни мазнини в краве масло продължават, съобщава Асоциация „Активни потребители“.
Според проучване на организацията някои производители са развили „иновативни“ технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните методи за анализ. Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция.
Вместо в масовите търговски вериги, които са лесно достъпни и където вече реагират с повишено внимание, те пласират имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници.
Нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и вода
Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като „имитиращи”, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Това изискване не е спазено.
От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Това е търговска измама и влошава качеството на храната.
Допълнителната вода увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.
Незаконно влагане на фунгицида натамицин
Рискът от бърза развала при допълнителна вода се намалява чрез антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Натамицинът е фунгицид и се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения.
В ЕС натамицинът е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени (Директива 95/2 от 1995). Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг.
Според Асоциацията, натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето. Веществото освен това е алерген и затова неговото присъствие в храните задължително трябва да се отбелязва.
Натамицинът е поредният химикал ,натоварващ без нужда метаболизма на консуматорите. Неговото присъствие в кравето масло не носи никакви предимства, които да обосноват използването.
Нарушения в етикетирането
И при този тест се установяват неточности в информацията на етикетите.
• За две търговски марки няма информация за съдържанието на белтък;
• Реално измереното количество мазнини е значително по-ниско от информацията на етикетите при 2 марки;
• При 5 проби измереното съдържание на белтък е с повече от 10% по-ниско от декларираното;
• При 3 търговски марки водата е значително по-висока от стандарта (16%).
При някои показатели, най-вече белтък, производителите са подходили несериозно и едва ли стойностите на етикетите са следствие от лабораторно изпитване. Практиката стойности за хранителна информация да се сваля от интернет е масова в България.
Изводи
Резултатите от този тест показват, че само в 2 от 10 марки всичко е наред, а в още 3 отклоненията са незначителни и няма да се отразят на здравето на потребителите. При другите 5 марки обаче се установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин.
Асоциацията отправя следните препоръки:
• Забрана за използване на немлечни мазнини в млечни продукти. Това означава спиране на производството на „имитиращи“ млечни храни. Ако не може да се контролира производството и предлагането на официализирани фалшификати, каквито са „имитиращите“ храни, е по-добре да бъдат изцяло забранени.
• Забрана за влагане на частично хидрогенирани мазнини в храните. В редица страни вече съществува такава забрана, а в други тя ще бъде въведена скоро. Например в САЩ от 2018 г. спира използването на частично хидрогенирани мазнини в цялата хранителна индустрия.
• Криминализиране на влагането на незаконни съставки в храните. Такъв казусът с добавяне на натамицин в кравето масло.
• Реформиране на надзора, упражняван от БАБХ за подобряване контрола на безопасността и качеството на храните.
Таблица с резултатите от изследването можете да видите тук.


Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Издигнаха къщички и палатки за протестиращите фермери край Промахон-Кулата
Тръмп е разтревожен от посещението на Путин в Индия
Патриарх Даниил отказа на краля на Йордания да участва в религиозен форум
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски