IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската приказка на България

Преди десет години страната влезе в ЕС с ентусиазъм, който бързо се стопи, защото резултатите липсват, пише Bloomberg

16:47 | 11.12.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Даниел Кадик от Фондация „Фридрих Науман“ в София коментира, че всичко е само „прах в очите“. „Толкова много опити се направиха през последните години и за съдебната реформа, и за реформи срещу корупцията. И нищо не се случва“, смята той.

Това се усеща и от бизнеса. Предприемачът Христо Василев три години води съдебна битка да си върне контрола над своята компания за търговия с имоти. Тя му е била отнета с фалшиви документи, пише още Bloomberg.

“През всичките тези години никой не е наказан, въпреки че прокуратурата има достатъчно доказателства“, казва Василев. „Делото е много голямо и всеобхватно и никой не иска да се ангажира с него“, смята той.

Скандали съпътстват и „големия“ бизнес и доказателство за това е банкрутът на Корпоративна търговска банка (КТБ) и изграждането на втората ядрена централа в страната.

Bloomberg отбелязва, че корупцията коства 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Изчислението е на Европейския парламент и това кара и повечето българи да търсят нов живот на Запад. Така населението на страната намалява от 8 млн. души до 7 млн. души в последните 15 години. Логиката е много ясна – 544 евро на месец средна заплата в България е значително по-ниска от тази в Германия.

Политическата воля за реформи

През октомври парламентът даде своята предварителна подкрепа за антикорупционен закон, който да даде повече власт на институциите и да позволи изземване на имущество, за което не може да бъде доказан произходът на парите.

Текстовете са в съзвучие с препоръките на Брюксел и показват „ясната политическа воля за премахване на корупционния натиск“, смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. От правителството непрекъснато коментират, че се работи по преодоляване на бедността и корупцията.

Според бившия премиер Сергей Станишев обаче често страната не е показвала достатъчно политическо желание да бъдат решени проблемите. „Не използвахме ефективно нашите възможности“, посочва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Еми мерси, както викаше един по-долу! Стой си на село и си организирай опълчение срещу разбойниците! Ама ти питай онези мъже там, или бащите им, това ли правеха при комунистите? И от моето поколение всички завършиха в България, после работиха тук, а тези от тях, които решиха да работят навън, ги мезнаха като топъл хляб - начи не са били лошо образовани от БКП... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
honaniga
преди 6 години
Добре!Беше ми приятно да си поприказвам и с Мави.Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
А сега ти си помисли, ако не беха държавните фондове, с които се финансира и бая частен бизнес - вие му викате "крадене" - колко от сегашните екстри на които толкова се кефиш в ЕС, щеше да помиришеш? Ако не беха държавите, които създадоха тези условия, ти къде щеше да бъдеш?Ти просто смучеш блага от по-уредените и по-богати държави - директно и индиректно, правейки бизнес с партньори, които най-вероятно ти плащат с Quantitative Easing, ако знаеш какво беше това... А тук ставаше дума за това, че нашата държава не получава нищо или получава трохи от онова, което ни обясняваха, че ни чака в НАТО и ЕС. А согато някой те е излъгал в една сделка, винаги ще намери аргументи да обвини теб, че не си бил коректната страна... Корупция, морупция... Нея я измислиха БКП, КГБ и Путин - питай бегетупана и кухао... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Мъжете на майка ми от селото са се организирали и доброволно обикалят къщите и нивите срещу набезите на крадците.Децата ни учат в чужбина.Непрекъснато се събират пари за лечение на близки приятели и непознати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
За коя държава говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Как да не си спомниш със симпатии едно време как беше.Кандидатстваш за определена позиция, но се появява член на БКП и отпадаш от играта. Задгранична командировк- Другарят Пешев ще отиде (надежден кадър)Какви хубави времена бяха ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Да, приятелски съм настроен, но съм доста по-задълбочен от теб. Днешният бизнес без Държавата не може и да пр^ъдне. Не те знам с какво си изкарваш парите, но ако няма държава, съм сигурен, че ще пукнеш за дни!Щото аз след две седмици, като тръгна на ски некъде из ЕС, ще искам да стигна до летището по асфалтиран и осветен път със сфетофари, маркировка и полицейски контрол. После самолетът ми да прелети над неколко държави, воден компетентно от въздушни диспечери и управляван от надеждни, грамотни и сартифицирани от държавни органи пилоти. Винаги летя с компании - национални превозвачи. Искам, като кацна, да стигна безопасно до място, където да почивам, а не да се грижа сам за сигурността и здравето си, а с това да се занимават компетентни и отговорни държавни органи.Искам да се върна пак така безгрижно, да си намеря жилището, колите и офиса по местата и непокътнати. Хората да си ходят кротко по улиците, да се возят на автобуси, метро, децата да училище, да има електричество, вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Предполагам и ти ще се учудиш, но и аз съм бродил поне 20-тина години (из оня свят където си) и все като независим (при това в по-добрите му минали години), ... , достатъчно време да отрезнея от първоначалното опиянение. Та бъди жив, здрав, успешна борба и не се надценявай (казвам ти го добронамерено, че е опасно), ... а на Горбачов само западняците могат да са му благодарни, повервай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Много сте ми симпатични и не мога да разбера, защо се палите.А пък и дори на онези 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
honaniga
преди 6 години
Сигурно ще се учудиш. Но нещата могат и да се получат и тук. Пак повтарям, независимо от държавата и въпреки държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още