fallback

ЕК все още не обмисля отмяна на безвизовия режим със САЩ

Комисията използва дипломатически подход, за да гарантира равни права на европейските граждани при пътувания към САЩ

16:40 | 20.12.17 г.

Европейската комисия (ЕК) в момента не обмисля отмяна на режима за безвизово пътуване за американски граждани, защото това би било непродуктивна мярка. Това е записано в оценката на действията по визовата реципрочност, изготвена от Комисията.

В документа се разглежда режимът на издаване на визи за част от гражданите на ЕС, които пътуват в Канада и САЩ. От 1 декември 2017 г. визовият режим на българите и румънците при пътуване в Канада беше отменен, припомнят от Брюксел.

САЩ обаче все още изискват визи за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Тъй като гражданите на САЩ пътуват до ЕС без ограничения, това положение се смята за нарушение на принципа за реципрочност и от ЕК водят преговори за неговото премахване. 

През пролетта депутати от Европейския парламент (ЕП) настояха Брюксел да върне визите за американски граждани

В последната оценка, която ще бъде изпратена на ЕП, от Брюксел посочват, че възстановяване на визите за американските граждани е непродуктивна мярка в този момент. На базата на бъдещето развитие на разговорите обаче може да се стигне и до този ход.

В последните месеци са водени разговори между представители на петте засегнати държави, ЕК и САЩ, в които са уточнени технически детайли. Целта е да се направи актуален преглед на оставащите изисквания на Програмата за отмяна на визовия режим, пишат от ЕК.

От Брюксел посочват, че САЩ всъщност е единствената държава в списъка за безвизов режим на ЕС, която не третира европейските граждани по един и същи начин. Всички останали вече са променили политиката си. Подходът на ЕК по казуса е дипломатически и предстоят още разговори на различни нива.

На 27-28 февруари 2018 г. е насрочена среща на високопоставени служители от службите за правосъдие и вътрешни работи, а през май ще разговарят министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС САЩ. Според Комисията те ще осигурят възможност за допълнително ускоряване на напредъка. До есента на 2018 г. Комисията ще докладва на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за развитието по въпроса.

Основен принцип на визовата политика на ЕС е да се гарантира, че третите държави, които са включени в безвизовия списък, осигуряват реципрочно премахване на визовия режим за гражданите на всички държави — членки на ЕС. В подкрепа на тази цел беше създаден механизъм за визова реципрочност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
fallback