IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Няма манипулация на акцизната информационна система*

Управляващите не успяха да убедят опозицията, че БАЦИС работи без проблеми

13:43 | 22.01.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Със сигурност има участие на вътрешни хора. Как може всички да влизат в тази система с една парола? Всеки един митничар от всеки компютър, лаптоп или телефон може да влезе в системата с една парола”, каза вчера в ефира на bTV  бившият зам.-министър на финансите и лидер на „Нормална държава” Георги Кадиев.

Ударът е срещу финансовия министър Владислав Горанов, който най-малко го заслужаваше, защото той е единственият министър, който събира пари, заяви от своя страна Емил Димитров-Ревизоро, председател на комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.

В крайна сметка на днешното заседание на двете комисии в НС Горанов обяви, че в доклада на ДАНС и в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение. „В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител“, каза още той.

„Мога да заявя с удовлетворение, че в резултат на работата на приходните администрации успяхме да повишим значително събираемостта на приходите от акцизите, като в края на 2017 г. те достигат 29,7 на сто. Това число е важно, защото именно то е важно за увеличението при прихода на БВП, което означава повишаване на събираемостта. В края на 2017 г. данъчните приходи достигат до 29,5 млрд. лв., което е с 6,5 млрд. лв. номинално нарастване от 2013 г.“, каза още Горанов.

Въпреки всички усилия на ръководството на Агенция „Митници“, прокуратурата и финансовия министър те не успяха да убедят опозицията, че с акцизната система няма проблеми.

Според Румен Гечев от БСП умишлено е заложено системата да има ниска защита и да не може да се следи кой какво трие от данните.

От левицата напомниха, че системата работи от средата на 2013 г., а обществена поръчка за изработването ѝ е на стойност 5 млн. лв. Българска фирма е разработила проекта и отговорността за пробойните е изцяло на финансовото министерство, категорични са от БСП.

„Г-н Горанов, борбата с корупцията и контрабандата не започва нито от 2009 г., нито през 2013 г. Битката със сивия сектор започва с приемането на ДОПК, създаването на НАП, влизането на България в ЕС. Настоявахме Агенция "Митници" да е част от НАП, това беше проект на Световната банка. Не е ли време да се върнете към тази идея? Ако критерият за въдворяването на системата беше ръстът на приходите спрямо БВП, нямаше да имат значение акцизните ставки, цените на горивата и др. Не ви прави чест да правите такива макроиконимически изводи за ръста на приходите. Има други критерии, като например какво е потреблението, какво е движението на реекспорта“, каза от своя страна депутатът от ДПС Йордан Цонев.

В своя защита Горанов обяви, че това е една от най-добрите системи на европейско ниво, която дава възможност в бюджета да постъпват повече приходи.

„Безспорно делът на сивата икономика остава висок, но именно натам са насочени нашите усилия. Безпочвени са обвиненията, че Агенция "Митници" е разграден двор. Вероятно в началото е имало проблем със системата, но вече е отстранен“, категоричен е Горанов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не е изнесъл данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС.

„От една страна, ДАНС установи уязвимост на системата, но от друга, в хода на проверката бяха изисквани данни от всички фирми, които са подписали сигнала. Нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС“, каза Цацаров.

Той обясни, че събраните в хода на проверката материали са известни и са изложени в протокол, който е достъпен за всички. По думите му няма безстопанственост, както и длъжностно или компютърно престъпление. 

*Обновена към 15:44 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
НЕ КАЗВАТ НАЙ ВАЖНОТО, че системата на електронна обработка на данни е на Генерална дирекция Данъчно облагане и митнически СЪЮЗ (DG TAXUD) Адресната регистрация и УПРАВЛЕНИЕ на този орган е в Брюксел Отдела "Данъчно облагане и митнически съюз" (DG TAXUD) е част от Комисията отговаряща за политиките на ЕС в областта на данъчното облагане и митниците.ТАЗИ ОТВОРЕНА СИСТЕМА НИ Е НАЛОЖЕНА ОТ ЕС , КАТО ПРИХОДИТЕ ОТ АКЦИЗИ МИТА И ТАКСИ ПОСТЪПВАТ НЕ В БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА /както е по закона за бюджета/ А В ТОВА ЕВРОПЕЙСКО РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ "DG TAXUD" !!!!България е КОЛОНИЯ , а не НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА със свой бюджет и своя ФИНАНСОВА и МИТНИЧЕСКА политика. НИЕ МОЖЕМ ДА ПРЕДЛАГАМЕ , НО НЕ И ДА РАЗПОЛАГАМЕ СЪС СВОИТЕ ДАНЪЦИ МИТА , ТАКСИ И АКЦИЗИ. Ние отдавна не сме държава, а част от една колониална система която е по жестока от ТАЗИ НАЛОЖЕНА НИ ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО!Тогава е имало само ДЕСЯТЪК, а сега е ПЕДДЕСЯТЪК !!ИСКРЕННО СЪЖАЛЯВАМ ЗА ДЪРЖАВАТА НИ !НЕЯ ВЕЧЕ Я НЯМА!Защо избраната от нас КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ не казва истината за (DG TAXUD) и това, че системата е наложена от тях?!ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" разработва и осъществява политиките на Комисията относно ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ И МИТНИЦИТЕ.ЕДИНИЯТ ОТ ПРИОРИТЕТИТЕ ПОСОЧЕНИ ОТ ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" е свързан с цифровизация на пазара Лицето което отговаря да този проблем в ЕС е българката Мария Габриел !!ПОПИТАЙТЕ ТАЗИ ЕВРОСПЕЦИАЛИСТКА /Мимето Габриел/ ЗАЩО СИСТЕМАТА Е ТАКА ОТВОРЕНА и защо ВСЕКИ МОЖЕ НЕ САМО ДА ВЛИЗА НО И ДА МАНИПУЛИРА ДАННИТЕ В НЕЯ!!!Какво ли ще ни каже това пърхащо пиле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
сигурно ако го питаш и контрабанда няма, геьове също няма, сичко е измислица на БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Karo
преди 6 години
И защо така се опитват да ударят минфина Горанов? В смисъл, така се казва в статията, но не са посочени причините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
pall
преди 6 години
Браво, ето че не е имало неразрешена манипулация на БАЦИС, дори ГОранов го потвърждава. Да се каже, че всичко е нормално и че ние проблеми нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още