fallback

Около 20 хил. "Зелени билета" е продала Столичната община

София за първи път въведе извънредната мярка за чист въздух на 28 януари

08:51 | 29.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Около 20 хил. "Зелени билета" е продала Столичната община на 28 януари, когато мярката за по-чист въздух беше приложена за първи път. Това разказа директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров пред "Нова телевизия".

Той уточни, че продадените билети са измерими с други неделни дни, в които не е в сила извънредната мярка. На билетите е отпечатана дата, за която важат. Така те не могат да бъдат използвани в други дни, уточни още Петров.

Решението за продажбата на зелените билети е било взето рано сутринта в неделя на базата на реалните данни от измервателните станции в столицата. Информацията, че в неделния ден ще се пътува със "зелен" билет, е имало на сайта на Центъра за градска мобилност, на сайта на Столичната община и на таблата на спирките за градския транспорт.

От Центъра за градска мобилност ще разчитат на същите канали за информация и в бъдеще.

Тази сутрин замърсяването на въздуха в София не е толкова голямо - очаква се замърсяване над нормите в районите на две от измервателните станции на Общината и мярката вече не е в сила.

"Зелен билет" беше въведен с решение на Столичния общински съвет на 25 януари. Целта е да бъдат насърчени столичаните да ползват градския транспорт, а не личните си автомобили. От институциите гарантираха, че имат готовност да пускат повече автобуси в дните, в които ще се пътува със "зелен" билет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
fallback