fallback

Борисов: Очертава се тежка среща във Варна, отношенията са крайно влошени

Не съм оптимист за мирното развитие на света, каза премиерът

12:34 | 23.03.18 г. 22
Автор - снимка
Редактор

Целта на срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция е да гарантираме външната граница на Съюза – да потвърдим втория транш по споразумението и тези 3,5 млн. мигранти да останат в Турция. Това коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов преди днешното заседание на Европейския съвет по повод срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция, която бе потвърдена за 26 март.

Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България – дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания“, каза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. 

Премиерът допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Той посочи, че на снощната работна сесия всички държави са декларирали желание каналите за диалог да продължат.

“Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност”, каза Борисов. И определи съвремието като “по-тежко от Студената война“, когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча.

„В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство“, коментира той.

Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей – „висока степен на вероятност“, че зад случая „Скрибал“ стои Москва.

„Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов. По думите му решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Brexit Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
fallback