IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още две държави от ЕС подкрепят създаването на Европейска прокуратура

Около 5 млн. евро е предвиденият бюджет за новата евроструктура

15:12 | 26.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още две страни от Европейския съюз (ЕС) са заявили желанието си да се присъединят към Европейската прокуратура. Това обяви на форум в София правосъдният министър Цецка Цачева. С Малта и Холандия държавите, които ще станат част от най-новата европейска агенция, стават 22, предава БНР.

Бъдещето на службата ще се обсъжда днес и утре от европейски правосъдни министри, главни прокурори и ръководители на европейски институции. 

Темата е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Амбицията на Европейската комисия е Европейската прокуратура да започне първите си разследвания за измами с парите на европейските данъкоплатци от 1 ноември 2020 г. По време на форума стана ясно, че процедурата по избор на европейски главен прокурор се очаква да стартира през юни т.г. и да приключи до назначаването му през март 2019 г. 

Още от тази година обаче трябва да бъде определена временна администрация на службата, която да подготви старта ѝ. На форума днес беше предложен проектобюджет за това временно ръководство за 2019 г. от около 5 млн. евро, половината от които за заплати. Близо 2 млн. евро се предвиждат за оперативни разходи и малко над 500 млн. евро за инфраструктура.

Днес и утре ще се обсъждат правилата за избор на главен европейски прокурор и европейски прокурори, които ще работят в Люксембург - седалището на институцията, и делегирани прокурори, които ще работят засега в 22-те страни-членки на съюза.

Очаква се новата евроструктура да разследва ефективно и независимо измамите с европейски средства, компетентността ѝ да бъде разширена и към разследвания срещу организираната престъпност и тероризъм.

Сред ключовите въпроси за обсъждане са практическите последици от създаването на Европейската прокуратура и нейната цена.

„Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза, като се има предвид, че паричното измерение на измамите е около 50 млрд. евро годишно. Според нашия анализ първите ползи ще могат да бъдат отчетени още през 2023 година“, прогнозира на неформалния съвет на правосъдните министри в София през януари Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
супер, видя се че ние съд и цацараура не може да имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още