IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски автомобилен поддоставчик разширява производството в София

BHTC ще открие до края на 2018 г. пета производствена линия в завода си в Божурище

10:38 | 30.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;BHTC&nbsp;</p>

Снимка: BHTC 

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – германската MAHLE, ще разшири производството си в България чрез дъщерното си дружество Behr-Hella Thermocontrol (BHTC). В четвъртък компанията заяви, че ще отвори до края на годината пета производствена линия в завода си близо до София.

Разширяването се случва в резултат на нарасналото търсене на продуктите на компанията, както и договорите, които BHTC вече е сключила с нови клиенти, се казва в изявление на компанията.

BHTC има повече от 450 служители в завода си в Божурище в покрайнините на София. Основните продукти на компанията включват контролни панели и контролни блокове за климатизация на автомобили, климатични сензори, вентилаторни контролери. BHTC обхваща целия процес от проектирането на продукта до производството на цялостни системи за контрол на климата.

Разширяването на българските операции допринася значително за ръста на приходите на германската компания, добавя производителят.

Експанзията не е изненадваща, защото за нея стана ясно още в края на миналата година по време на среща във Франкфурт между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна. 

Базирата в Липщад компания има производствени мощности в Германия, САЩ, Мексико, Китай, Япония и Индия. Тя доставя части за автомобилни гиганти като Audi, BMW, Mercedes, Volvo и Porsche.

MAHLE има годишен оборот от 12,3 млрд. евро, а за нея работят 77 хил. служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центъра по света. 

BHTC стартира дейността си у нас през 2013 г. със строеж на предприятие и развоен център за производство на панели за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Откриването на мощностите е направено през 2015 г. от президента Росен Плевнелиев, а заводът е първият, построен в Икономическа зона „Божурище“. Общата площ на съоръжението е 9 700 кв. м.

Германската компания навлезе у нас, след като страната ни се пребори с други седем страни в Източна Европа за инвестицията ѝ. Към момента в дъщерното дружество у нас работят над 450 души, като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години, стана ясно по време на срещата. Ще се обхване производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още