fallback

Жельо Бойчев: При ЧЕЗ държавата не може да абдикира от своите задължения

Напускането на чужди компании ще даде оценка на енергийната политика на Борисов, посочи председателят на временната парламентарна комисия за ЧЕЗ

12:57 | 19.04.18 г. 4

Не мога да приема, че Чехия може да управлява електроразпределителното дружество ЧЕЗ и неговите активи и да предоставя тази услуга, а България да няма капацитета и способността да го прави, каза Жельо Бойчев, председател на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че оценка на енергийната политика на правителствата на Борисов ще отъждестви с напускането на чуждестранни компании, като „ЧЕЗ груп“.

Депутатът посочи, че сметката ще трябва да я платят всички български граждани.

„Има сектори, в които държавата не може да бяга от своите отговорности, и считам, че енергетиката е един от тях. Това са стратегически сектори, в които сме в състояние на естествен монопол", заяви Бойчев.

"Опитът показва, че концесионирането води до покачване на цените на услугите, до концентриране на много възнаграждения и изтичане на средства в мениджмънта им и до това да не се гарантира качеството им. Практиката не е само българска“, коментира народният представител от БСП, който е категоричен, че държавата не може да абдикира от своите отговорности и задължения.

Според него недоверието и съмнителността на сделката за продажбата на ЧЕЗ “е напълно оправдано, имайки предвид историята и финансовите показатели на дружеството „Инерком“.

По думите на Бойчев за чешката държава продажбата на ЧЕЗ в България е стандартна и прозрачна процедура след като се има предвид, че тя е борсова компания.

„Парламентът сам по себе си не е разследващ орган. Аз разбирам, че тук очакванията към нас са огромни. Това, което дължа да кажа е, че стремежът ни е да зададем всички въпроси, които стояха в тази сделка на съответните институции. Разбира се, ние ще обобщим тази информация, но не можем да напишем отговорите, които те не дават”, информира Жельо Бойчев.

Какви са критериите за сделката, дейността на временната комисия и инвестиционните тенденции в България? Защо се удължи работата на Временната комисия към парламента за ЧЕЗ до 10 май? Какъв е казусът за сделката  с Българска банка за развитие? Какво е поведението на чуждите компании и напускат ли те нашата страна?

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
fallback