fallback

Станишев: България ще е следващият член на "чакалнята" на еврозоната

Смятам, че поколението от 2007 г. може да стъпи на пазара на труда през 2025 г. и да получава заплатите си в евро, каза лидерът на ПЕС

15:04 | 29.04.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви пред БНР, че България ще е следващият член на т.нар. „чакалня“ на еврозоната и че родените през 2007-а година ще получават заплатите си в евро у нас през 2025 г.

„България, вярвам, ще бъде следващият член. Това не означава, че ще се случи утре. Ние трябва да започнем пътя“, каза Станишев. „Аз смятам, че поколението от 2007 г. може да стъпи на пазара на труда през 2025 г. и да получава вече заплатите си в евро - при това, надявам се, доста по-високи от днешните“, посочи лидерът на ПЕС.

Станишев бе организатор на дискусия по-рано тази седмица в София „България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, която той определи като успешна. Той подкрепи усилията на правителството за укрепване икономиката за по-скорошно приемане в ERM 2.

„За мен е важно и смятам, че това правилна политика - достатъчно бързо и в кратки срокове са влезем в ERM 2. Новината от форума беше, че премиерът Борисов каза, че смята, че една година е реалистичен срок за тази цел“, каза Станишев.

То припомни, че комисарят Московиси, който е социалист, е човекът, който предложи от страна на ЕК да има специален механизъм и инструмент - в това число финансов, за подпомагане на страни, които желаят да влязат в еврозоната  за подготовка.

“Това трябва да използваме като страна, за да направим икономиката ни по-силна и по-успешна от момента на влизането ни в еврозоната“, каза Станишев.

Според него България и обществото трябва да са наясно с перспективите за въвеждане на еврото, има ли рискове и как да бъдат преодолени, както и какви са ползите.

„Аз съм доволен, че тази трета публична конференция по важни теми, касаещи всеки един българин, свързани с бъдещето на България в ЕС, нашето позициониране, нашите интереси и формирането на консенсус по ключови въпроси, беше успешна“, каза той.

Според Станишев „винаги е по-важно да си на масата във вземането на решенията, отколкото да си в менюто, за да изпълняване нещо, което други са решили“.

„Това е първият въпрос - затова е важно влизането в еврозоната, наред с другите аргументи. Вторият въпрос - какви са ползите, има ли рискове, каква е тяхната степен и как да се менажира, и най-вече как България да направи своята икономика по-силна, защото не бива да имаме илюзии, че което и да е решение автоматично създава просперитет, богатство за страната и хората. Ние трябва да направим първо нашето домашно - да направим по-конкурентоспособна нашата икономика и на тази база да влизаме и в еврозоната“, каза Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
fallback