Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

До месец България ще получи пътна карта за влизане в еврозоната

Пътят към валутния съюз обедини управляващи и опозиция за първи път от десетилетие

До месец България ще получи пътна карта за влизане в еврозоната

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В рамките на месец България ще получи пътна карта и ще проведе тихи преговори за евентуалното членство на България в еврозоната. Това мнение изказа премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете“, организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и Института за пазарна икономика (ИПИ).

По-конкретно до месец се очаква страната ни да получи становище от ЕЦБ, от което ще стане ясно дали трябва управляващите да предприемат стъпки първо за приемането на България в банковия съюз и едва след това за влизане в ERM II, или директно ще кандидатстваме за „чакалнята“ на еврозоната.

Още по темата

„Знаете, че банкерите не обичат шума и съм оптимист, че в рамките на година може да се поздравим с успешно влизане в ERM II. В рамките на няколко месеца обаче няма как да стане. Иска ми се, но няма да стане. Знаете, че има много страхове в Европа в момента“, заяви Бойко Борисов и отказа да коментира темата в подробности. Допълни само, че се „извинява“ на Марио Драги и ЕЦБ, че „осветлихме малко темата“. 

По неофициална информация страната ни е получила негативно становище за приемането ни в чакалнята на еврозоната, ако не бъде част от банковия съюз, и в момента текат преговори именно по тази линия. Въпреки че в договора за присъединяване няма подобна клауза, във все повече документи на Европейската комисия и Съвета то се посочва като условие за присъединяването към еврозоната.

Финансовият министър Владислав Горанов също е лаконичен по темата. Само преди месец той обяви от парламентарната трибуна, че страната ни ще „задържи“ процедурата по кандидатстване за банковия съюз. Сега Горанов е предпазлив и не пропусна да отбележи пред журналисти, че има известни опасения, свързани с таксите, които следва да се плащат на ЕЦБ, както и че банковият съюз не е завършен все още. 

Пътят към еврозоната обаче обедини управляващи и опозиция за първи път от близо десетилетие. „С колегите от БСП и ДПС демонстрирахме, че имаме консенсус по важните теми за България", отбеляза Борисов.

„Влизането на България в еврозоната е тема, по която има две мнения. Всичко зависи обаче от политическата класа и стабилността на държавата. България не представлява риск за Европа. Имаме огромен много добър златен резерв в БНБ. Имаме много стабилен фискален резерв, в тройката на Европа сме по външен дълг и с нулевите дефицити даваме възможност за една финансова стабилност“, заяви още премиерът.  

Той е категоричен, че валутният борд е стабилен – инфлацията е 1,4%. „5-те процента безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хил. деца, които досега не са ходили в училище, да ги вкараме в класните стаи е една добра практика. Има и още много добри практики, които можем да развием“, коментира Борисов.

Според финансовия министър след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. По думите му един от най-често тиражираните митове с членството ни, свързан със силното нарастване на цените, е преувеличен. „Със сигурност при минимални закръгляния подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с малки размери. Подобно е било, когато сме деноминирали българския лев. Тогава не видяхме да има подобен ценови шок. Този мит трябва да излезе от употреба“, каза Горанов.

Той е категоричен, че твърденията, че България ще загуби от суверенитета си, ако влезе в чакалнята и след това в еврозоната и няма да може да води ефективна национална парична политика, също са неоснователни. "Влизането в еврозоната работи точно за обратното", заяви той.

Влизането в еврозоната ще ни направи участници в решенията и ще увеличи възможността ни за участие в тези процеси, поясни той.

Не бива да създаваме ирационални очаквания от присъединяването към еврозоната както в негативен, така и в позитивен план, добави още Горанов.

Третият мит е че след приемането на еврото България ще отстъпи от принципите на строга фискална политика. Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна. На законово ниво са вкарани фискални правила, които гарантират, че правителството и парламентът трудно могат да се изкушат да се води несъответстваща с правилата фискална политика", каза още финансовият министър.  Той отбеляза, че България показва силен ръст на износа в последните години и има много данни в подкрепа на тезата, че приемането на еврото няма да застраши нашата конкурентоспособност.

Финансовият министър отбеляза още, че често се посочва, че след приемането на еврото България може да се превърне във втора Гърция. Ние сме далеч от сценария, довел до негативните процеси в южната съседка, коментира той.

Според Драгомир Стойнев, който също взе участие в дискусията, на мястото на лидера на БСП Корнелия Нинова, приемането на България в ERM II и след това в еврозоната е нещо, което трябва да се стартира именно сега.

„Изпълняването на Маастрихтските критерии обаче не е достатъчно. ЕС и ЕЦБ искат реформи и реална конвергенция. ЕЦБ иска да види, че пазара на труда и пенсионната система не оказват такъв натиск върху фиска. Именно бедността пречи да сме сред първенците, но това няма се реши с агресивна проактивна политика, а със структурни реформи, които не могат да се отлагат повече.

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
преди 8 месеца
Платихме си входа и вече сме във VIP клуба. Въздуха ни гали, а не ни драска, могат да ни ритнат само с гипсиран крак, имаме достъп до всичко без да ни имат за маргинали, но бързаме да влезем на наддаванията, където се искат и средства и години натрупан опит. Дано не ни излезе много скъпо тази липса на търпение. Има и друга слабост-нашите медии постоянно пледират за демокрация, но с изказвания които могат да ни извадят от VIP клуба, така че да продължим да снимаме само боклукчийската кофа и да се водим /лаем/ само с уличните кучета. Бързайте бавно господа генерали. Спечелете тактически тази неравна битка с българския манталитет, за да е добре на всички...
1
 
1
 
11
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ако някой може да обясни защо тиквата толкова се страхува от банковия съюз?
1
 
4
 
10
преди 8 месеца
Дааа ,но тая пътна карта ще трябва да я гледате и умувате по нея ,за да се приближите към Шенген..,което може да не стане през мандата Ви ..,най-вероятно защото нямате политическа воля да се справите със Социалното неравенство /на последно място в Европа сме..!?/ и с корупцията по високите етажи на власттта ,където Нищо не се прави...!?
3
 
9
 
9
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Тихи преговори? Тайно, под масата ли, по навик?
Заради тия корумпета вече 11та година не влизаме в еврозона, сега ще се изкарат и със заслуги накрая !
0
 
4
 
8
NickyDickinson до: крас
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Пич, ако това стане, ще те призная. Ще почна да те наричам Ванго :)

Още от Бюджет и финанси
Най-търсени през декември са стоките за забавление