fallback

Атанас Атанасов: Трябва да има ограничение за броя на премиерските мандати

Срещата на Бойко Борисов с Путин беше унизителна, твърди лидерът на ДСБ

11:26 | 05.06.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов ще предложи в политическата програма на новото обединение да бъде въведено настояването за ограничение за броя на премиерските мандати. Това обяви самият той в ефира на bTV. Според него е съвсем нормално човек с толкова много власт да бъде до два мандата на поста, които са общо осем години.

„Най-овластеният човек в българската държава по конституция е министър–председателят, той харчи бюджета и назначава администрацията. Получава се израждане, когато един човек разполага с голяма власт. Виждаме този модел, упражняван от Борисов… обезличени институции, лично разпореждане с бюджета, което се прави в интерес на един тесен кръг от хора”, коментира Атанасов.

Той даде за пример президентската институция и съдебната власт, където също има мандатност. Атанасов обаче уточни, че за да се реализира това предложение ще са нужни промени по конституцията. 

Лидерът на ДСБ коментира и срещите на Румен Радев и Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин, като според него това е ненужна надпревара между двама представители на българската държава, която обаче не води до резултати.

„Става въпрос за битка от страна на премиера и президента кой да бъде по-близкият до Путин. Премиерът казва: Виж, вярно е, че Радев има последователна политика по отношение на Русия, но аз съм този със властта в България и предлагам своите услуги”, смята Атанасов.  

Според него посещението на Борисов представлява „навеждане“ пред Русия, а премиерът се е унижил с тази среща.

"Отделно от това, посещението на премиера беше твърде странно, държано в тайна до последния момент и приключило предсрочно с един ден. Министрите, които бяха с него, не се разбра защо са там, те трябваше да имат среша на втория ден, а такъв нямаше", припомни още лидерът на ДСБ

„Една от причините  Борисов да се кланя в Москва по този начин, е, че на неговите парламентарни партньори и партньори в управлението може да им свирнат от Москва и те да свалят управлението”, каза още Атанасов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 09.09.22 г.
fallback