IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години

В България злоупотребата с права е национален спорт и законът за личния фалит ще задълбочи това, твърди банкерът

11:07 | 22.06.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Няма признаци за финансова криза в следващите 2-3 години в глобален мащаб. Това коментира в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. 

Според него в страни като България последиците от сериозните пазарни сътресения се усещат малко по-бавно и не толкова остро, колкото в по-развитите икономики.

Относно новините от Гърция и излизането на съседката ни от финансовата спасителна програма Хампарцумян обясни, че случващото се там през последните 10 години България вече го е преживяла, но в периода между 1997-2000 г.

„Излязохме от кризата изключително бързо, но с цената на доста лишения”, допълни той. Според него, ако се сравняваме със собственото си минало, сме постигнали много. „Но ние се сравняваме с останалия свят, а там има много какво да се желае“, коментира банкерът.

Той отново посочи, че влизането на България в еврозоната е печат за качество на икономиката, държавата и нейните граждани. Финансистът обаче обърна внимание, че присъединяването ни към валутния съюз ще потиска растежа на лихвите. В момента лихвите са на исторически най-ниски нива.

"Еврозоната ще бъде спирачка за по-рязкото им повишаване, но има много други фактори, които ще работят в обратна посока. Все пак никой не е предпазен от неблагоприятни икономически развития“, каза банкерът. 

Относно присъединяването на страната ни към Банковия съюз Хампарцумян отрече да има съпротива това да се случи от страна на банкерите. По думите му големите кредитни институции в България така или иначе вече са под външен надзор.

Левон Хампарцумян се обяви против предложението на омбудсмана Мая Манолова да се приеме закон за личния фалит.

„Има европейска директива, която се готви по въпроса. В България и в момента хора, които не могат да плащат, са защитени от държавата”, обясни той.

„Такъв закон не може да бъде едностранчив. Трябва да има от друга страна железен кредитен регистър. Не забравяйте, че в България злоупотребата с права е национален спорт. Ако създадем условията на частните лица да правят това, което се прави във фирмения свят – прехвърляне на фирми, имущество, изпразване на фирми... Мислите ли, че това няма да се случи, ако законът е направен от ден за пладне”, попита Хампарцумян.

По думите му в другите страни, където има такива закони, има цяла система от възможности и наказания, ако се стигне до личен фалит. „Например отнема ти се правото да получаваш кредит или той се дава на много по-висока цена“, даде за пример банкерът и изрази съмение, че у нас подобен закон ще бъде ясно и качествено разписан, а след това и спазван. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 19 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
"Той отново посочи, че влизането на България в еврозоната е печат за качество на икономиката, държавата и нейните граждани. "Като гръцката, нали? И ако влезем, ще имаме печат за по-качествена икономика от Дания, Швеция, Чехия и Унгария? А на гражданите печата ше им го слагат напрао на челото, та къде минат, сички да им викат "евалла!" :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
krasus
преди 5 години
Да не трябва да се прави разлика между физически и юридически лица. Трябва се унифицират горе -долу условията .Иначе всеки ще прдължава да отваря по 5 -10 фирми ,ако е по изгодно и ще бумка още кредити......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
А бизнесът случайно да не е по-добросъвестен от другите кредитополучатели, че за него може да има закон за фалит, а за физическите лица не може? Справедливостта изисква или да има за всички, или да няма за никой! Щом "злоупотребата е национален спорт", тогава трябва да се премахне и ограничената отговорност. Ако фирмата банкрутира - управителят и акционерите плащат дълговете с личното си имущество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
Ironhorse
преди 5 години
Познавам събирачи на дългове... едни мили хора, сериозно, не са с изглед на борци.Та съм ги питал, що за народ се набарбальоква до уши с кредити, а после реват, че няма правда и справедливост.Отговорите винаги са ме шокирали: от абсолютно неграмотни, до състоятелни хора, само мотивите са им различни.то не е случайно че ЧСИ-тата са едни от най-богатите хора, по-богати и от нотариусите.Ей го на онзи в Пловдив, цяла сграда купи от тарифи по възложени за събиране вземания, но ... парите в глупави хора не стоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Еми, дет викат рашките - "Кому война, а кому - мать родна"... :lol: За едни криза, за други - нова риза... Версаче... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Отговаря смело и категорично, сякаш го питат дали има роднинска връзка с цар Киро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 2
Todor Sabev
преди 5 години
Криза нема да има, вземайте кредити с ниска плаваща лихва . Пък като удари кризата и лихвите скочат в пъти. Ние сме се погрижили, ще сте ни роби до живот. Бах го у лобиста , бива да ни има за *** но чак пък толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Отдавна са направили психологичен профил на българина и познават националните ни особености и тарикатлъци. Едва ли някога ще позволят закон за фалит на частни лица в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
"Няма признаци на криза..."Хаха... Щото през 2008 имаше признаци и хъмпти-дъмпти ясно ги видя та предупреди българите...:lol: Май и за КТБ отрано ги видя признаците нашето топ-банкерче и би тревога... :lol:"Излязохме от кризата изключително бързо, но с цената на доста лишения, допълни той." - Особено ти, пръцкомян, доста лишения преживя! За да страдаш и солидарно с българите да се лищаваш от блага те назначи Костов в Уникредит, или щот им харизахте Булбанк? Сигур затова костовата и твоята черяд светкавично и трайно се заселиха в Италия, та да не пропуснат лишенията тука... ? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 9
krasus
преди 5 години
Hе,дай по добре някой да си тегли заеми колкото си иска, и после да не ги връща, а други да си внасят парите в банката и после да не могат да си ги изтеглят .Най добре е така май хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още