fallback

Ще се превърнат ли бежанците в новата работна ръка на България?

Мигрантите са напредничави, гъвкави, способни да се променят и адаптират, посочи адвокат Диана Радославова от "Център за правна помощ – глас в България"

13:44 | 22.06.18 г. 17

Работодателите от много от сектори у нас имат интерес към бежанци, с които да могат да работят и се наблюдават все по-добри трудови инициативи. Интересът идва не само от традиционните сектори, но от много сфери на производството, има и инициатива от работодателски организации, които имат и международни практики и са създадени с цел подпомагане на бежанци да се развиват.

Това коментира адвокат Диана Радославова от „Център за правна помощ – глас в България“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя разказа, че според работодателите е трудно да намерят някой местен, средна работна ръка, който да се задържи повече от шест месеца на работа. За сравнение, чужденците и мигрантите „имат особено желание да се развиват, да навлизат в това, което им е предложено като възможност, и да се възползват от нея много сериозно“.

„Моето лично впечатление е, че това са хора, които са страшно напредничави, гъвкави, страшно способни за промяна и адаптация. Работодателите, с които работим, казват, че те имат изключителна сериозност в трудовите си задължения“, посочи Радославова.

Тя напомни, че има становище на българските работодатели, което е от преди няколко месеца, за това, че на българския пазар се губят повече хора, отколкото се добавят. Причината е емиграцията на българи, които напускат страната или се пенсионират.

По думите ѝ у нас има много текучество на персонал, несериозност и непрофесионалност, които по някакъв начин се компенсират от мотивацията на тази новосъздадена работна ръка.

„Вярвам, че е възможна интеграция, ако приемащото общество има волята. В България вече четвърта поредна година няма интеграционна политика, тя не съществува“, категорична е Диана Радославова.

Тя добави още, че криза няма, а има изкуствено предизвикано затишие, което е вследствие на тенденции, които са и на европейско ниво, но се проявяват и на национално ниво.

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
fallback