fallback

Бизнесът трябва да преоткрие Япония, настоява експерт

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония дава шанс на иновациите и науката, посочи доц. Боян Жеков, председател на JICA Alumni България

10:08 | 31.07.18 г. 3

На 17 юли в Токио бе подписано споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. Това е най-голямото търговско споразумение, подписвано от ЕС, като с него се създава общо търговско пространство с над 600 млн. души население и се създават предпоставки за отпадане на 1 млрд. евро мита, които се плащат ежегодно от компаниите в Евросъюза.

Как България може да се позиционира към Япония чрез това споразумение, коментира доц. Боян Жеков, председател на JICA Alumni България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Споразумението е направено, за да има равен интерес и на двете страни. България, като част на ЕС, ще спечели много, защото през последните години се формирахме като една дестинация на много съпътстващи производства в сферата на автомобилостроенето. Това, рано или късно, ще се оцени и тук ще има производства, свързани с например изкуствен интелект, който навлиза в автомобилите или малки софтуерни компании, които работят в сферата на блокчейна", прогнозира експертът.

Той призова бизнесът да прочете това споразумение през своя поглед и допълни, че това голечи възможности за технологичния сектор.

В България има потенциал по отношение на Япония. “В сферата на високите технологии двете държави имат доста опит”, каза още Жеков.  Според него японците и в момента знаят, че тук има капацитет и екип, който може да работи в тази посока и сега просто следят, как се трансформират в годините.

Той е категоричен, че е много важно България и Япония да вървят ръка за ръка не само в сферата на бизнеса, но и в иновациите и науката, защото "само бизнес без наука не може да има".

Доц. Жеков смята, че в България все още имаме много добри учени, чиито постижения се оценяват добре през последната година.

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
fallback