fallback

Кабинетът иска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн

Държавата ще помогне на потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“ като се ангажира да наеме адвокатска компания

13:03 | 20.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството ще настоява Ралица Агайн да поеме отговорност и да освободи поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това заяви на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов по казуса „Олимпик“. Той уточни, цитиран от БТА, че това е позицията и на ПП "ГЕРБ". 

По-рано днес пък стана ясно, че прокуратурата и ДАНС започват проверка в Комисията за финансов надзор. Тя е по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров по повод фалита на ЗК "Олимпик".

По думите на Горанов застрахователният кодекс не предвижда възможността правителството да поиска оставката на заместник-председател на КФН, но изчерпателно са изброени и хипотезите, при които парламентът може да освободи предсрочно член на Комисията за финансов надзор и затова се надява Ралица Агайн сама да освободи поста. 

Той обясни, че българското законодателство предвижда клоновете на застрахователните фирми от страни на Европейския съюз да внасят вноски в Гаранционен фонд. Парите във фонда служат за покритие на щети при липса на застраховка гражданска отговорност. Парите от фонда не могат да служат за връщане на вноските на гражданите, които имат полици от "Олимпик". Ако кипърски съд обяви фирмата в несъстоятелност тези хора се превръщат автоматично в кредитори и ще получат автоматично пари от кипърския гаранционен фонд. Ако фирмата обаче бъде прекратена по друга начин, ще е нужна правна помощ.

Именно за изясняване на тази ситуация днес в 14.00 часа министърът на външните работи Екатерина Захариева и министър Горанов викат в МВнР посланика на Кипър. Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър, която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на "Олимпик", посочи Горанов. 

На срещата в МВнР днес ще бъдат поставени няколко основни въпроса, по които ще искаме съдействие на кипърските власти и официално потвърждение от кипърското финансово министерство за начина, по който ще тече процедурата, допълни министърът на финансите.

По думите на Горанов КФН не се е поинтересувала от правилата и процедурите, които следват за ЗК "Олимпик" след обявяването на фирмата в несъстоятелност и не е уведомила Народното събрание и правителството за рисковете, които предстоят за застрахователния сектор.

КФН не е обърнала и внимание за доста по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК "Олимпик", каза още Горанов и посочи, че компанията е превела неоснователно два милиона лева на Гаранционния фонд в България, които обаче трябва да бъдат върнати. 

Казусът със застрахователя засяга над 250 хил. собственици на автомобили в България. От 10 май 2018 г. „Олимпик“ няма право да сключва нови застрахователни договори, тъй като Комисията за финансов надзор по искане на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър наложи забрана за сключване на нови договори от клона на застрахователя в България. Решението е публикувано на страницата на КФН. 

Според Закона за Комисията за финансов надзор обаче са ясни случаите, в които се прекратява мандатът на зам.-председателите ѝ - в случай на оставка, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца и случаите, в които членът на комисията на тази позиция се окаже в конфликт на интереси или с присъда.

Така се оказва, че оставката на Агайн в момента е единствено в ръцете ѝ. Тя зае поста на 24 януари 2014 г. и мандатът ѝ изтича на същата дата през 2020 г. Назначаването на зам.-председателите на комисията става с одобрение на Народното събрание и по предложение на председателя на регулатора.

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
fallback