IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът открива гореща телефонна линия за засегнатите от фалита на "Олимпик"

КФН не знае колко точно са застрахованите в дружеството, но от 10 май няма нито един сключен договор с кипърската компания

15:29 | 17.08.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор (КНФ) и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 хил. български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик". Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Повод за това са жалбите на десетки шофьори до обществения защитник, в които се обръщат с молба за нейната спешна намеса. 

В препоръката си до КФН омбудсманът настоява за организиране на подходяща разяснителна кампания. Тя призовава за създаването на гореща телефонна линия, на която потърпевшите да получават бързи и ясни отговори по своите конкретни казуси, както и за навременна информация за развитието на производството по несъстоятелност на застрахователната компания в Кипър, публикувана на сайта. 

Манолова препоръча още да бъде предоставена възможност на гражданите да получат указания и за реда, сроковете и необходимите документи за предявяване на претенции към застрахователя, включително и да се разяснят последиците от липсата на сключена задължителна застраховка. 

Поради форсмажорните обстоятелства омбудсманът поиска от ГДНП удължаване на гратисния период, в който да не се глобяват шофьорите със застрахователна полица на "Олимпик". Тя настоява за своевременното информиране на хората за какъв период от време застрахованите няма да бъдат глобявани, поради липсата на застрахователна полица и изрази увереност, че ще им бъдат разяснявани последиците от това. 

Мая Манолова се е ангажирала от понеделник - 20 август, да открие гореща телефонна линия на номер 0895 561 885 за консултиране и правна помощ на потърпевшите. Тя ще изпрати препоръка и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за промени в законодателството с цел защита на гражданите в случаи като този. Омбудсманът ще се обърне и към министър-председателя Бойко Борисов за активност на държавата при изготвяне на европейското законодателство в областта на застраховането. 

Междувременно стана ясно, че КФН всъщност не знае колко точно са застрахованите в "Олимпик". Това се разбира от писмени отговори на въпроси на "Хоризонт" от ресорния заместник-председател Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен ликвидатор - т.е. на 18 август, а българският регулатор е предприел действия още от 10 май.

От 10 май насам няма нито един сключен договор с "Олимпик", категорична е Ралица Агайн, която отговаря за застрахователния сектор в Комисията за финансов надзор. В писмения си отговор до "Хоризонт" Агайн обяснява, че от тази дата до 10 август са протичали "процедури по обжалване по административен път". Въпреки това още през май комисията е забранила сключването на нови договори и подновяването на стари по всички видове застраховки на "Олимпик". За "Гражданската отговорност" е създадена необходимата организация чрез Гаранционния фонд. Именно благодарение на него се знае колко точно шофьори имат полици по задължителната застраховка. За останалите обаче - комисията няма как да знае, защото "Олимпик" е бил поднадзорен на кипърския регулатор. 

От Комисията за финансов надзор допълват, че  "българските потребители е добре да знаят и да имат предвид, че много от европейските държави въобще нямат схеми за компенсиране при несъстоятелност на застраховател, нито по „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, нито по застраховки „Живот“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
vladtepes
преди 5 години
Измамените следва да потърсят съдействие от арменския прелат на Кипър архиепископ Нарег Алемезян. Може и от католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх, но се чака дълго за разглеждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 5 години
В ПОДКРЕПА НА НАПИСАНОТО ВИ ПРЕДЛАГАМ СТАТИЯТА НА ИНВЕСТОР -БГ ОТ 11.05.2018 ГОД. : "Олимпик ще продължи дейността по вече сключени застрахователни договори" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОТ ТОГАВА ДО СЕГА НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИЛО В ПРАВОВИЯ МИР , КОЕТО ДА НАЛОЖИ ПРОКАРВАНОТО ОТ Г-ЖА МАНОЛОВА И МЕДИИТЕ СХВАЩАНЕ, ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ПОЛИЦИ СА ПРЕКРАТЕНИ , А ЗАСТРАХОВАНИТЕ СА ОЩИПАНИ !!ВИЖТЕ КАКВО Е ОТРАЗИЛО В СТАТИЯТА СИ ДРУЖЕСТВОТО: "Застрахователна компания Олимпик е сред лидерите на българския пазар и е горда с липсата на задължения, актове и забавени плащания. Компанията ще предоставя допълнителна информация за развитието на процедурата в Република Кипър и ще продължи да гарантира сигурността на своите клиенти и техните полициСТРАННА КАМПАНИЯ ПРИЛИЧАЩА ПО НЕЩО НА СЛУЧАЯТ КТБ!!!СТРАННО ПОВЕДЕНИЕ И НА РЕГУЛАТОРИ И НА ОМБУТСМАНИ!!!ПОКАЖЕТЕ ПРАВНИТО ОСНОВАНИЕ ОБЗСИЛВАЩО СКЛЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ МЕЖДУ ЗК" Олимпик" и ЗАСТРАХОВАНИТЕ ЛИЦА!!!ПОКАЖИ ГО БЕ МАНОЛОВА!!!!АКО НЕ ГО НАПРАВИШ И ТИ СИ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ДЕЗИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ РЕКЕТИРАЩА 270000 ЗАСТРАХОВАНИ В ЗК ОЛИМПИК!!)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Изразявам искреното си ВЪЗМУЩЕНИЕ от поведението на ОМБУТСМАНА на Републиката , която с поведението си ПОДВЕЖДА застрахованите в ЗК Олимпик собственци на 274621 МПС -та!!ДА , цифрата е точно 274621 собстеници на МПС -та, и е отразена в ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР на 09.052018 година в графа "ОБЯВЕНИ АКТГОВЕ" на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТОТ ДЕЙСТВАЩИЯТ КЪМ МОМЕНТА ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ЧЕТЕМ СЛЕДНОТО: "Решение на КФН 495-ОЗ / 10.05.2018 г. Забранява на Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ ЕИК 200737120, със седалище и адрес на управление в гр. София 1404, район Триадица", бул. Гоце Делчев" 142-142А да се разпорежда с активите си в Република България." Забранява на Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, да удължава срока на сключени договори и да разширява покритието по тях за срок от 6 месеца. Дата на обявяване: 11.5.2018 г. 10:59:58" !!!!!!!!!!!!!!!!!От 10.05.2018 год. КФН само е ЗАБРАНИЛА на застрахователя да продава застрахователни продукти и то за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА !!НЯКЪДЕ ДА ЧЕТЕТЕ, ЧЕ СКЛЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ СА ПРЕКРАТЕНИ И НЕ СА ДЕЙСТВАЩИ??!!НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ Е ДЕЙСТВАЩА И ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ С КОИТО ИСКАТЕ ДА ВЪВЛЕЧЕТЕ ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ПОЛИЦИ ПОДВЕЖДАЙКИ ГИ, ЧЕ Е НАЛИЦЕ ЕДНОСТРАННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ДЪРЖАВАН ОРГАН СА ЛЪЖА. Сещу "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ НЕ СА ПРЕДПРИЕТИ НИКАКВИ ПРАВНИ ДЕЙСТВИЯ НАЛАГАЩИ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА С ЗАСТРАХОВАНИТЕ 274621 собстеници на МПС -та !!!Кое ПРАВНО ДЕЙСТВИЕ Ви мотивира г-жо Манолова да ПРИЕМЕ , ЧЕ Е НАЛИЦЕ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ И ДЕЙСТВАЩИТЕ И КЪМ МОМЕНТА ДОГОВОРИ !!!!!КОЕ?????ГОСПОЖО МАНОЛОВА, Събудете се!! ДОГОВОРИТЕ И КЪМ МОМЕНТА СА ДЕЙСТВАЩИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ДЕЙСТВАТ ДО ПРОМЯНА В СТАТУСА НА ВЪПРОСНАТА ЗАСТРАХОВЕТЕЛНА КОМПАНИЯ!!!От изнесеното в Търговския регистър е видно, че на "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ, са наложени само ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ , но същата е в регистъра на ДЕЙСТВАЩИТЕ ФИРМИ И КОМПАНИИ!!!Г-жо МАНОЛОВА, И Вие ставате част от тази кампания РЕКЕТИРАЩА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИЦИ НА АВТОМОБИЛИ ПОВТОРНО ДА ПЛАЩАТ ЗА НЕЩО КОЕТО ПРИТЕЖАВАТ И ОТ КОЕТО НЯМАТ НЕОБХОДИМОСТ!!!СРАМ ЗА ВАС СРАМ И ЗА ЕКИПА ВИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още