fallback

Нова задължителна здравна застраховка - колко ще плащат и какво ще получат пациентите?

Засега липсва консенсус по предлаганите варианти за промяна на здравноосигурителния модел

10:32 | 13.09.18 г. 5

Обсъждат се няколко варианта за реформа на здравното осигуряване в България - тиражираният широко модел за допълнителни задължителни 12 лева здравна застраховка е само един от вариантите. Друг обсъждан модел е за демонополизация на Здравната каса, който няма да изисква допълнителна вноска.

На 26 септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели и ще търси съгласие със съсловните партньори. Междувременно горещата тема отвори редица въпроси, а от коментарите на експрети и заинтересовани страни става ясно, че липсва консенсус по предлаганите варианти.

Председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова посочи пред Bulgaria ON AIR, че в разговор с министъра на здравеопазването е получила уверение, че дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. “На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира в студиото на "България сутрин" Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат намерения за втора задължителна здравна вноска, трябва да попитат в Конституционния съд при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка. След това би било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат. 

Здравният икономист Аркади Шарков коментира редица въпроси, които поставя идеята за втората здравна вноска. “Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", посочи той.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Припомняме, че подобна теза застъпи вчера и финансовият министър Владислав Горанов, който каза, че за него най-благоприятният вариант е пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

По „Нова телевизия“ темата коментираха и д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, и д-р Иво Петров, национален консултант по кардиология.

„Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем – средствата за здравеопазване са недостатъчни”, коментира проф. Иво Петров.

„С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво, постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента”, коментира още проф. Петров.

„Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания. За мен обаче е притеснителна думата „застраховател”. Застраховател е различно от осигурител”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той отбеляза, че остават открити въпросите със скъпите онколекарства, например, както и с другото скъпоструващо лечение, както и кой определя цената им.

„При многото проблеми, които има в момента, е достатъчно два да решим, но не и да правим грешна стъпка”, коментира д-р Маджаров. Той приветства здравния министър за това, че не тръгва да прави силово закон, а преговаря с всички участници в системата.

Проф. Петров постави и въпроса защо България има най-много болници на глава от населението, а толкова много хора се нуждаят от лечение в чужбина. „Тези болници са неефикасни. Нямаме нужда от много неефикасни болници. Имаме нужда от прибиране на броя на болниците и подобряване на ефективността”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
fallback