IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Заплатите в бюджетния сектор няма да се вдигат на всички поравно

Допълнителният бюджетен ресурс за увеличението е в размер на около 1 млрд. лева, каза министърът на финансите

13:00 | 12.09.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Заплатите в бюджетния сектор няма да се вдигат на всички поравно, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че министрите ще обсъдят днес ръст на заплатите през следващата година в бюджетната сфера от 10 на сто.

„Увеличение на заплатите на заетите в бюджетния сектор с 10% от 1 януари 2019 г. ще изисква осигуряването на допълнителен бюджетен ресурс в размер на около 1 млрд. лева за заплати и свързаните с тях осигурителни плащания. В тези допълнителни средства заплатите на педагогическия персонал са индексирани средно с 20 на сто. Увеличението ще засегне около 433 хиляди заети в бюджетния сектор“, уточни днес Горанов, цитиран от БТА.

Ръстът по думите му става възможен заради по-високия брутен вътрешен продукт и подобрената събираемост на приходите в бюджета. При рекордно ниската от 1991 г. безработица много трудно се намират добри служители за бюджетната сфера. Очакваме това увеличение да изтласка нагоре и останалите доходи в страната, каза Горанов.

Увеличението се предлага днес на МС с първоначалния вариант на бюджета за 2019 година, допълни той.
„Заплатите няма да се вдигат на всички поравно. Всеки ръководител на бюджетна организация сам ще решава как да разпредели допълнителните пари за трудови възнаграждения“, каза още министърът. 

Нарастването на минималната работна заплата през последните години "смачка" диапазоните на отделните възнаграждения, защото растеше изпреварващо. В бюджетната рамка ще се увеличат средствата за персонал.

Повишаването на възнагражденията за кадровите военни ще е по друг модел. С решението за вдигане на заплатите не се предвижда увеличение на пенсиите - между двете няма връзка, пенсиите се вдигат по модел в Кодекса за социално осигуряване, каза Горанов.

Вдигането на заплатите няма нищо общо с изборите догодина - почти всяка година има избори, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос.

Финансовият министър потвърди, че се обсъждат няколко предложения за промяна на здравноосигурителния модел. А вариантът с нова задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно е само част от единия модел.

Горанов насочи журналистите за повече информация към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и добави, че темата ще се обсъжда на конференция в края на септември.

Той посочи, че не се замислял за поетото от управляващата коалиция обещание да не се увеличава данъчната и осигурителната тежест на хората по време на мандата. Доколко допълнителната здравна застраховка е вид данък или осигуровка е въпрос на казуистика и по-скоро е увеличение, добави министърът. Горанов посочи, че е привърженик на друг здравноосигурителен модел - с повече от една Здравна каса, в който вноската на хората на се увеличава, но може да се разпределя между държавната и някоя частна Здравна каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Заплатата не включва БОНУСИТЕ които се получават на ТРИМЕСЕЧИЕ ИЛИ НА ГОДИНА. Рекордьорът по бонуси е родата на Владко министъра КИРИЛ АНАНИЕВ с неговите 540 000 лева прибавени към заплатата.Тези същества с тотално сбъркано мислене водят държавата към пропаста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 5 години
Наблюдавам данните на УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО за последните три месеца и се ужасявам. Темпа на нарстване на ПАРИЧНАТА МАСА за този период показва ръст на инфлацията достигащ до 24% на годишна база!!!ВУЙЧОВОТО МОМЧЕ НАЯСНО ЛИ Е В КАКВА ИНФЛАЦИОННА СПИРАЛА СЕ ДВИЖИМ ???ПРАВИ ЛИ МУ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КАК БАНКОМАТИТЕ БЪЛВАТ НОВИ КУПЮРИ С ПОРЕДНИ НОМЕРА?!!Прави ли му впечатление как за ЧЕТИРИ ГОДИНИ паричната маса от 10 млрд.лв. сега е достигнала 16,8 млрд. лв и гони близо 17% на годишна база?!! С КАКВО ЩЕ ПЛАЩАТЕ НА ТЕЗИ ХАЛОГЪЗНИЦИ БЕ ?!КАКТО СТЕ Я ПОДКАРАЛИ ЩЕ НАДМИНЕТЕ ПО ИНФЛАЦИЯ ВЕНЕЦУЕЛА. Давайте все така вуйчовото докато останете само ВИЕ и СВЕЩЕННАТА ВИ БЮРОКРАЦИЯ!!НИЕ НАПУСКАМЕ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ НА БЪЛГАРИЯ, а медиите на Пеевски нека ви свирят ПОСЛЕДНИЯ ВАЛС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
pecan
преди 5 години
11 млрд лева за 433 хил служители . Средна годишна заплата на държавния служител 25404 лева или над 2000 лева на месец . Заплатата не включва рушвети и други социални придобивки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ЗА ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ БЮРОКРАТИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ И ДА ЧУЯТ. ХАКВАНЕТО НА САЙТОВЕТЕ НА НЯКОЛКО АГЕНЦИИ ИСКАШЕ ДА ПОКАЖЕ , ЧЕ БЕЗ БЮРОКРАТИ НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА.А БЮРОКРАЦИЯТА НЕ САМО РАЖДА ОГРОМНА КОРУПЦИЯ, но и увеличава влоговете в банките като утежнява баланса им!!Айде ние сме *** и прости и не правим нищоза да променим нещата, ама тези БАНКЕРИ НЕ РАЗБИРАТ ЛИ, ЧЕ ТОВА КОЕТО СЕ ПРАВИ С ВДИГАНЕТО НА ЗПЛАТИТЕ НА НЕПРОИЗВОДСТВЕНИЯ СЕКТОР, ВОДИ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАСИВИТЕ В И БЕЗ ТОВА ДРАМАТИЧНИТЕ ИМ БЮДЖЕТИ!!!ВМЕСТО В ИКОНОМА ОГНЕБОРЕЦА С РАЗНИ ВУЙЧОВИ МОМЧЕТА СЪТВОРХА ЕДИНИ ПРОЕКТИ ЗА КОЙТО ЗАПАДНИТЕ ОБЩЕСТВА НЕ БИХА ГИ ТЪРПЕЛИ И МИНУТА. В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ СИ ГИ ТЪРПИМЕ. Има ли , няма ли профсъюзи или и те като партиите са станали холдингови структури които се интересуват само от гъшенето??АБЕ ТО АЛЧНОСТ , АЛЧНОСТ , АМА ТЕЗИ НЯМАТ КАНДИСВАНЕ БЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
крас
преди 5 години
ПУКА МУ НА БОКАТА.КОЙ ЩЕ ГО СМЕНИ - приватизаторката *** ли, или пък хората на ШИШИ от ДПС ?Или пък може би хората на агент Иван и "патриоти" като Сидеров в чиито хим се пееше как ще ИЗМЕТАТ ГЕРБЕРИ КРАДЛИВИ4 ,а сега се гушкат с Борисов заедно в парламента?!! ИЗХОДА ОТСИТУАЦИЯТА Е ЕДИН - терминал 2!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ВЕЧЕ СЪМ ОБЪРКАН!!КОЙ УПРАВЛЯВА ТАЗИ ДЪРЖАВА - Борисов който вчера заяви, че ще раздава на всички по 10% на калпак за да няма протести ИЛИ КИРИЛ АНАНИЕВ ЧРЕЗ ПЛЕМЕННИКА СИ ВЛАДИ ГОРАНОВ които говорят , че в бюджетния сектор няма да се вдига на всички по равно??Е КАК ПО РАВНО??АМИ БОНУСИТЕ КСЪМ ЗАПЛАТИТЕ??Рекордьорът по бонуси КИРИЛ АНАНИЕВ с неговите 540 000 лева прибавени към заплатата разбира се, че няма как да е съгласен да се раздават пари на калпак. Този ТРУДЕЩ СЕ БЮРОКРАТ от заплатата на който не се отчислява и левче за ЗДРАВНО и ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ е едно ненадминато по алчност същество! ЗАЩО г-н АНАНИЕВ и близо половин милион подобни на него ДЪРЖАВНИ БЮРОКРАТИ не плащат здравни и пенсионни вноски ???ЗАЩО НИЕ МИЛИОНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ, ЧРЕЗ БЮДЖЕТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ТЕХНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НОИ И НЗОК ?!!НИЕ РОБИ ЛИ СМЕ НА ТЕЗИ ТИПОВЕ или ни възприемат като втора категория хора , която могат да доят до припадък!!Явно проблема е в нас и в нашето биволско търпение. За съжаление селянката от село КРУШЕВО , с нейната ОЛИГАРХИЧНА ПАРТИЯ не проронва и дума по тези проблеми. Кога господа - другари ще ПРЕМАХНЕТЕ ВЪВЕДЕНИЯТ ОТ ЛОБИРАЩИЯТ ЗА ДЖЕНДЪРСТВОТО ПРЕМИЕР СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ ПЛОСЪК ДАНЪК И КОГА ЩЕ ВЪВЕДЕТЕ ПРОГРЕСИВНО ПОКАЧВАЩОТО СЕ ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ?!!!НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ВДИГАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НА БЮРОКРАТИТЕ ВОДИ ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКОВАТА СИСТЕМА , А С ТОВА И ДО ДЕСБАЛАНСИРАНЕТО Й?!!КАК ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ КОГАТО АЛЧОСТТА ВИ Е БЕЗГРАНИЧНА!!КАРАЙТЕ Я ВСЕ ТАКА ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Alx
преди 5 години
Той че си отива е 100% ясно, въпроса е след това за патриарх ли ще се кандидатира, или за президент?! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Вместо по-малка администрация - по-голяма, затова пък с по-високи заплати!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
power grid
преди 5 години
433000 тум...баци държавна администрация и 11 милиарда за издръжката на шуреци балдъзи партийни боклу.ци.И в същото време вдигаме данъците на жилищата на колите вдигаме здравната осигуровка....Боката се е побъ..ркал и ще загуби следващите избори.Ако не запре тоя грабеж си отива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Министерството на финансите подготвя държавен бюджет с неправилна структура на приходи и разходи. Практиката доказа, че колкото по-добре се изпълнява сгрешения държавен бюджет, толкова са по-големи щетите.Неправилната структура на бюджета е най-сигурният подход за провал на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още