fallback

Ананиев: Доплащането за здраве „под масата” ще намалее два пъти и половина

1,7 млрд. лева излизат от джоба на българите за доплащания в здравеопазването, припомни здравният министър

10:17 | 01.10.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Ако се възприеме вариантът за допълнителна здравна застраховка, доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира един от предложените варианти за ново здравно осигуряване.

Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега“, посочи министърът по bTV.

В момента 1,7 млрд. лева излизат от джоба на българите за доплащания в здравеопазването, припомни здравният министър и подчерта, че предлаганата промяна има за цел да намали именно това доплащане.

Миналата седмица здравният министър представи два варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вариант задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месец.

Ананиев е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко, отколкото дава сега „под масата”. 

„Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев”, категоричен е Ананиев.

Той допълни, че въпросните 12 лв., които ще бъдат „спестени” на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет. А 12-те лева, които всички останали ще плащат на месечна база, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да се разплаща с тези пари, каза министърът.

Генерираните допълнителни средства от около 860 млн. лева (ресурсът от 12-те лева вноска, бел. р.) ще позволят застрахователите да заплащат за клиничните пътеки над 700 лева, като при тях остава и допълнителен ресурс от над 330 млн лева. А ресурсът на Здравната каса ще може да отива за въвеждане на нови технологии за лечение, по-голяма реимбурсация на лекарствата за социално значими заболявания, за равен достъп до лечение и пр., посочи Ананиев.

По думите му това е легален допълнителен ресурс в системата, чрез който „ще увеличим цените на клиничните пътеки, които десетилетия не са вдигани“. Министърът допълни, че ще се създадат и условия за повишаване на заплатите в сектора.

Здравният министър уточни, че ще бъде създадена и нова комисия, която да следи как се разходват парите.

„Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри”, поясни Ананиев.

Той уточни, че новият орган ще се избира от Министерския съвет.

От БСП остро разкритикуваха предложените модели за реформа в здравния сектор и заявиха, че ще внесат трети пореден вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, защото предложенията изключвали социално уязвимите групи. Корнелия Нинова нарече този модел на реформите „държавен геноцид”. За Ананиев този вот на недоверие е ненавременен и е неправилен.

Припомняме, че като цяло представените варианти за промяна на здравноосигурителния модел не събраха стабилна подкрепа, бяха повече критикувани, отколкото одобрявани. Необходима е цялостна промяна в здравната система, а не фокус само върху финансирането и осигурителния механизъм, коментираха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
fallback