fallback

Караниколов: Бизнесът започва да отказва поръчки, няма кой да работи

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила, каза икономическият министър

10:23 | 04.10.18 г. 18

Бизнесът в България започва да отказва поръчки, няма кой да работи. Това каза по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила, подчерта министърът.

„В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи”, каза Караниколов.

По думите му краткосрочните мерки включват обръщане към българските малцинства в съседните страни с усилия да направим всичко възможно да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов. 

Относно поскъпването на природния газ и топлоенергията министърът каза: „Цената на газа се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа”.

Повишаването на цената на парното е изключително неприятно и тук държавата трябва да мисли, каза още министърът, отбелязвайки, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.

По думите на министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на газа. Цената на пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, изтъкна той.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът. 

Към момента 62 общини са заявили да прехвърлят към държавата 1616 язовира, защото не могат да ги поддържат, а има още няколко дни за подаване на заявки, отбеляза министърът по темата с ремонта на язовирите и тяхното стопанисване. А много от тези язовири са в критично състояние, което ще струва милиони, допълни Караниколов. Той е категоричен, че заделените за целта средства от 500 млн. лева ще се разходват при пълна прозрачност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 12.09.22 г.
fallback