IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Предложението за таван от 1200 лв. на всички пенсии е добро*

Това ще позволи на две трети от пенсионерите, които са ограничени сега от тавана, да получават действителните размери

14:15 | 05.10.18 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Предложението за таван от 1200 лв. на всички пенсии е добро, има позитиви и позволява на една голяма част от пенсионерите, чиито пенсии сега са ограничени, да получават действителните размери. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в Народното събрание.

Предложението беше анонсирано вчера след среща в Министерския съвет между правителството и синдикатите. Попитан защо не е присъствал на тази среща, социалният министър заяви, че не е бил поканен и допълни, че по същото време е имал други ангажименти. "Не мога да коментирам този въпрос. Това е била преценката. Аз бях част от разговорите по темата преди това", посочи той, цитиран от БТА.

Бисер Петков поясни, че с оглед предвидимостта на пенсионната система в разговори той е застъпвал виждането за отпадане на тавана на пенсиите, но допълни, че въпросът се решава комплексно, има своите финансови измерения, а в решаването му участват и социалните партньори. 

"Винаги предпазливо се подхожда към тази мярка поради този двояк ефект, но вчера на тази среща е договорено да се извърши тази стъпка. С нея имаме чувствително повишаване на тавана на пенсиите от 1 юли следващата година от 910 лв. на 1200 лв., което ще позволи на повече от две трети от пенсионерите, които са ограничени сега от тавана, да получат изчисления размер на пенсиите", каза Петков.

По отношение на решението за увеличаването на максималния осигурителен доход от следващата година на 3000 лева Бисер Петков каза, че от една страна, това ще осигури допълнителни приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), от друга - ще има ефект и върху разходите, доколкото част от плащанията са свързани с максималния осигурителен доход (пенсиите с максимален размер и краткосрочно обезщетение).

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС определи предложението на правителството за увеличаването на тавана на пенсиите, а не отпадането му като страхлив и предпазлив ход.

“За съжаление сега позицията е променена. Аз отдавам това на притесненията на управляващите от ГЕРБ. Ще се получи една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, а в година, в която предстоят два избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки. По-скоро страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен ход”, коментира председателят на социалната комисия пред журналисти, цитиран от БНР.

Какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове. На тях им казваме, че политически аргументи надделяват над експертните аргументи“, коментира Адемов.

Той уточни, че намерението за увеличаване на тавана на пенсиите в размер на 1200 лева се отнася за 65 хиляди души и не е най-важната дискусия.

Хасан Адемов съобщи, че ДПС ще настоява за промяна на срока за преизчисляване на пенсиите:

“Сериозно обсъждаме идеята с преизчисляването на пенсиите - вместо от първи юли да бъде от първи април, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от началото на тази година“, допълни още той.

Адемов коментира още, че е по-добре да отпадне максималният осигурителен доход, отколкото да се увеличава, след като искането е хората да се осигуряват на реалните си доходи.

* Допълнена с позицията на Хасан Адемов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 5
vzhekoff
преди 5 години
Ако средната е била 200 лв., получавал е над 1000. Лично съм му гледал фишовете и му готвих документите. И да, не е бил обикновен миньор, но това няма значение, не е бил и администрация (не знам какво влагат във Видин под това понятие). Въпросът е, че се е осигурявал на чисто, на огромни пари и има практически 48г. трудов стаж, повечето 2 категория, което означава, че държавата го краде непрекъснато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 5 години
той е написал мина и удобно е пропуснал малките подробности (както прави всеки път де) ... но не се подвеждай че баща му е бил миньор, сигурно е бил по администрацията иначе що да учи вишО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 5 години
доста общи приказки си написал, това важи за бащите на едно 3/4 от нас ... а откраднатите пари ги търси от *** които защитаваш ... там му е пенсията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Е да, ама колко е получавал когато е работил(около средната, под средната заплата, много над средната заплата за страната). Мините е друга категория и е по специфично, ама ако говорим само за парите ми е любопитно. Ако средната е била 200 лв, а той е работил за 400 лв, може би е справедливо да получава сегашния еквивалент на 200 тогавашни лева. *Числата служат само за придобиване на илюстративен хараектер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Не си прав, не е кражба, просто това е цената за да вървим по пътя на прехода и реформите. Една от цените, защото има и други. Никой не е мислил, че по пътя на прехода и реформите може да се върви безплатно, всичко си струва нещо, просто безплатни неща няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
vzhekoff
преди 5 години
И е осигуряван на една дооооооста голяма заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
vzhekoff
преди 5 години
Ще ти кажа - баща ми е работил 40 г. в мините + 5г висше образование, за което си е платил стажа, + 3г. в казармата (което се води за трудов стаж). Има да получава доста над този праг и не го получава вече доста години, което е чиста кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
За колко трябва да са работили и да се осигурявали, за да получават днешни 1200 лъва пенсия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още