fallback

Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Има задържани служители на ведомството, а обиски освен в София, има в Кюстендил и Плевен

10:00 | 29.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Специализираната прокуратура разследва дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Следователи извършват обиски и разпитват свидетели на три адреса в страната – в София, Кюстендил и Плевен. В столицата всички служители се проверяват на входа, преди да влязат в сградата.

Разпитват се свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,301,308,282 НК - за престъпна група, подкуп и длъжностни престъпления, пише още в съобщението. 

При акцията са арестувани няколко човека от ДАБЧ. Те са обвинени във взимане на подкупи, фалшификация на документи и длъжностни престъпления. От прокуратурата и МВР нито потвърждават, нито отричат сред тях да е и председателят на агенцията Петър Харалампиев, съобщава БТА.

Сигналът, по който започва разследването е за издавани документи за български произход срещу няколко хиляди евро. В сградата на ДАБЧ в София, освен екипи на МВР и прокуратурата, има и служители от Комсиията за борба с корупцията.

Според информация на bTV задържани са 30 души.

Държавната агенция за българите в чужбина принципно е на пряко подчинение на вицепремиера Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.

Преди време той бе замесен в скандал, след като бе разпространена негова снимка с тениска, на която е изписано "Wehrmacht". "Wehrmacht" е името на въоръжените сили на Третия Райх, но също така това е и американска траш метъл група. Харалампиев обясни, че е фен на групата и това е единствената причина да носи тениска с такъв надпис. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов го защити и властите отказаха да го уволнят.

Вижте снимки от акцията в нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
fallback