IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Има задържани служители на ведомството, а обиски освен в София, има в Кюстендил и Плевен

10:00 | 29.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираната прокуратура разследва дейността на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Следователи извършват обиски и разпитват свидетели на три адреса в страната – в София, Кюстендил и Плевен. В столицата всички служители се проверяват на входа, преди да влязат в сградата.

Разпитват се свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,301,308,282 НК - за престъпна група, подкуп и длъжностни престъпления, пише още в съобщението. 

При акцията са арестувани няколко човека от ДАБЧ. Те са обвинени във взимане на подкупи, фалшификация на документи и длъжностни престъпления. От прокуратурата и МВР нито потвърждават, нито отричат сред тях да е и председателят на агенцията Петър Харалампиев, съобщава БТА.

Сигналът, по който започва разследването е за издавани документи за български произход срещу няколко хиляди евро.
В сградата на ДАБЧ в София, освен екипи на МВР и прокуратурата, има и служители от Комсиията за борба с корупцията.

Според информация на bTV задържани са 30 души.

Държавната агенция за българите в чужбина принципно е на пряко подчинение на вицепремиера Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.

Преди време той бе замесен в скандал, след като бе разпространена негова снимка с тениска, на която е изписано "Wehrmacht". "Wehrmacht" е името на въоръжените сили на Третия Райх, но също така това е и американска траш метъл група. Харалампиев обясни, че е фен на групата и това е единствената причина да носи тениска с такъв надпис. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов го защити и властите отказаха да го уволнят.

Вижте снимки от акцията в нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Вчера Баневи, днес ДАБЧ, онзи ден Карнобатска гроздова утре следващия, димки, димки за отклоняване на общественото мнение, разчистване на сметки по мутренски, а накрая: Съдът оправда Ваньо Митев за 1 млн. лв. щети в Медицинския, Съдът оправда всички обвинени за взривовете край Горни Лом, Съдът оправда Цветанов за подслушванията, България | Съдът оправда бившия служебен здравен министър,Съдът оправда депутата Светла Бъчварова,Съдът оправда Лечков за търговия с влияние, Съдът оправда обвинените за събарянето на тютюневия склад в ,Съдът оправда Алексей Петров,Съдът оправда ген. Шивиков,Съдът оправда Александър Томов .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
да дойдат във Виена и да питат македонци, които се гордеят, че за рекордно време са станали българи само срещу няколко евро хиледарки .... подразбира се че са на соц. помощи... нали ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още