fallback

Нено Димов: Витоша е в окаяно състояние

Екотаксите за старите автомобили са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, каза министърът на околната среда и водите

10:40 | 07.11.18 г. 5

Витоша е в окаяно състояние, а когато се качих на Драгалевския лифт, се сетих за „Запорожец“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).

Той информира, че в неговото ведомство е получено писмо от Министерството на младежта и спорта относно работата на експертна комисия и старта на процедурата, с която да бъде започната промяната на устройствения план на природен парк „Витоша“. 

Нека оставим експертите да си свършат работата, каза още Димов. Той обаче е категоричен, че „Витоша трябва да бъде върната на софиянци, които заслужават много повече“.

Към момента действащият план не позволява да се прави строителство. Ремонти могат да бъдат правени, но е проблем откъде ще бъдат намерени частите за „Запорожеца“, при положение че отдавна не е в производство, каза още еко министърът.

По думите му, за да се направи ремонт, трябва да се използват същото трасе и стъпки. „Едва след като планът бъде променен, ако бъде, могат да се правят конкретни инвестиционни предложения. „Запорожеца“, на който се возих на „Драгалевци“, аз самият като данъкоплатец не искам да продължа да се возя и да ремонтирам. Искам съвременно съоръжение от началото на 21 век. Това означава да има ново строителство“, каза още Нено Димов.

Той е категоричен, че местната власт трябва да следи за чистотата на въздуха. Според него новите законодателни решения предвиждат санкции, ако няма конкретен резултат. Екотаксите за автомобилите, които ще се гласуват днес, са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, добави Димов.

„Балансът между екотакси и здраве трябва да е в полза на здравето. Целта с промяната в закона за въздуха е да искаме конкретни резултати и ако не бъдат постигнати, да има санкции. Предстои битката в парламента“, каза министърът.

Според него битовото отопление е основният замърсител, а пряко следствие от изпреварващия икономически растеж ще бъде подобреното качество на околната среда. Така че това е пътят към устойчивото решаване и трябва да се вземат мерки, категоричен е министърът на околната среда и водите.

Според Димов разделното събиране на отпадъци е важно, за да не стига текстилният внос до депата и до печките на хората и това да бъде гарантирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
fallback