fallback

Есперт: Няма как „Гражданска отговорност“ да стане 1000 лв.

Цената на задължителната застраховка може да се намали чрез ограничаване на комисионата на брокерите до 10%, твърди Борислав Богоев

11:54 | 15.11.18 г. 2

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще поскъпва плавно, но стойността ѝ няма как да се удвои през следващата година. Това коментира застрахователният експерт и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Борислав Богоев в ефира на БНР. Според него цената на задължителната застраховка може да се намали чрез ограничаване на комисионата на брокерите до 10%.

Според него в момента комисионните на застрахователните брокери надхвърлят 20% и годишно възлизат на около общо 200 млн. лв. 

Богоев обаче е категоричен, че няма как „Гражданската отговорност“ да струва 1000 лв.

„На 3,6 млн. автомобила по 1000 лв. гражданска отговорност – това са над 3,5 млрд. лв. Че то толкова не е премийният приход на целия застрахователен пазар от всички останали застраховки“, посочи експертът. 

Относно решението за отпадане на тавана на обезщетенията на близки на загиналите при ПТП-та, Богоев посочи, че всяко решение, което не е свързано с ограничение на изплащаните лимити по неимуществени вреди, е вярно. Според него всяко решение, което ограничава преките наследници, е неправилно.

“Бих казал, че стана много добре, че се намеси премиерът със своето разумно предложение да се направи дебат и се видя какво е настроението в обществото. Застрахователите не могат да функционират сами за себе си, тяхната дейност е свързана с това да изплащат обезщетение при настъпване на застрахователни събития. Особено в застраховка като “Гражданска отговорност““, обясни той пред Националното радио.

Според Богоев има държави в Европа, в които няма лимити по обезщетенията за неимуществени вреди, като за пример посочи Франция. Той добави, че в България има законово ограничение, според което може да се изплаща обезщетение до 2 млн. лв. за едно пострадало лице и до 10 млн. лв. за повече от едно лице.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
fallback