IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският износ възлиза на 18 млрд. евро за осемте месеца на 2018 г.

Няма по-лесен инструмент за подкрепа на българския експорт от дигитализирането на малките и средни предприятия и увеличаване дела на електронната търговия

12:18 | 30.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд. евро през първите осем месеца на 2018 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Дискусионен форум на тема: „Дигитални предизвикателства пред съвременните компании“, съобщават от Министерството на икономиката.

Събитието се организира от Българската-търговско промишлена палата и сдружение Национална бизнес мрежа, а в неговото откриване участие взеха Мария Габриел, еврокомисар „Цифрова икономика и цифрово общество“, Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП и Десислава Иванова, председател на УС на сдружението.

„Няма по-лесен и достъпен инструмент за подкрепа на българския експорт от дигитализирането на малките и средни предприятия и увеличаване на дела на електронната търговия“, посочи Александър Манолев. По думите му това може би не е толкова централна тема, колкото внедряването на иновации и модернизация на производството, но в никакъв случай не трябва да бъде подценявана. Затова и Министерството на икономиката се стреми активно да си партнира с бизнеса и с глобалните лидери в сферата на информационните и комуникационни технологии.

Икономическият заместник-министър даде пример за съвместните обучения организирани с Google в рамките, на които са били обучени над 26 000 души в областта на цифровите умения. „Стартираме обучителна програма и с ebay, която ще е насочена към малките и средни предприятия и стартъпите в България“, съобщи Манолев.

Според представената от него статистика за последните 10 г. чрез ОП „Конкурентоспособност“ и ОП „Иновации и конкурентоспособност“ са инвестирани над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия.

„Голяма част от тези средства са били именно за внедряване на иновации и технологични решения“, каза зам.-министър Манолев. Той обърна внимание и на предимствата, които страната ни има като акцентира, че добавената стойност от сектора, обхващащ от компоненти до софтуерни продукти, възлиза на над 1.4 млрд. евро и нараства с 22% през 2016 г. Според Евростат около 65 хил. души работят ĸaтo cпeциaлиcти в него, а всяка година над 4 хил. студенти се дипломират в такива специалности в българските висши учебни заведения.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още