IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести в цялата страна срещу високите цени на горивата

Протест срещу социалното убиване на българите е новото мото на недоволството

17:40 | 02.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Според Ивелин Николов троянци отново протестират, за да „чуят управляващите, че народът иска нещо, да покажат, че са избрани от народа и да го изпълнят“. „Искаме да живеем в нормална европейска държава. Инвалидите да се придвижват свободно навсякъде и да работят като всеки нормален човек. Да спрат подигравките и на управляващите. Имат лостове да променят цените на горивата. В един момент на народа му писва и започва да си търси правата“, добави той.

Протестното автошествие в Благоевград беше осуетено от полиция и жандармерия. Около 30 автомобила се събраха по обед на традиционното място – паркинга пред Югозападния университет, но колоната не успя да потегли по централните булеварди в града и да излезе на главния път Е-79. Около 50 протестиращи тръгнаха пеша към изхода за София, но не блокираха международната пътна артерия. Имаше пререкания с полицията, но до сблъсъци не се стигна.

Организаторът на гражданското недоволство в Благоевград Александър Стамболийски посочи, че концентрацията на полиция и жандармерия в градовете и по основните пътища e успяла да повлияе негативно на енергията на протестите. И че всички актове за нарушаване на обществения ред и предупредителни протоколи ще бъдат оспорени в колективна жалба. Заради опитите за сплашване на гражданите, протестите  днес ще бъдат концентрирани на няколко места, заяви Стамболийски.

„Решението е да бъдат образувани осем точки за протест в осем основни стратегически града. Забелязва се  намаляващата енергия на протестите и преценихме, че е най-добре да съберем целия регион на едно място“, каза той. Според организаторите хилядите протоколи и актове на участници в протестите са несъстоятелни, а институциите са превишили правомощията си. „Актовете се налагат по няколко закона – Закона на МВР, наредбите на общините за неспазване на обществения ред и закона за пътищата. Не може едно и също провинение да бъде актувано по няколко закона и поради тази причина ние сме длъжни да ги обжалваме като нищожни“, каза Стамболийски.

Жители на град Кресна излизат довечера на протест. Уведомлението е внесено в общината в петък, а кметът Николай Георгиев е дал разрешение за протеста на площад „Кресненско въстание“ с начален час 18 ч. Недоволството е срещу "увеличените данъци на автомобилите, застраховката „Гражданска отговорност“ и „геноцида“ над пенсионерите, социално слабите и хората с увреждания". Очаква се протестиращите, които твърдят, че са се организирали спонтанно, да се опитат да спрат движението по главен път Е-79, минаващ през град Кресна.

В Пазарджик днес отново се проведе протестно шествие срещу ниските доходи в страната. Исканията са за справедливи доходи и нормални цени. Около 50 автомобила преминаха през улиците на града и за кратко блокираха движението пред сградите на областната администрация и общината. Протестиращите настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов.

Около 30 протестиращи се събраха в Стара Загора. Сред исканията на хората, освен подобряване на икономическото положение, е и повече власт на гражданите във вземането на решения.

"Говорим за пряко участие на гражданите чрез референдуми, чрез общи събрания, в определянето на бюджетите, в написването на законите, защо не и на конституцията", заяви един от протестиращите.

"Прага на бедност в Европа е 780 евро. Ние коя Европа сме?", попита друг участник в протеста. 

Два организирани независимо един от друг протеста имаше в Кюстендил. Участниците бяха малобройни. 20 пенсионери, носещи националните знаменца в ръце, минаха в протестно шествие по централния булевард "България". Исканията им са познатите. Страхил Данчев заяви:

"С една пенсийка не може да покриваш всички тези разходи, които се налагат, и то задължителни разходи на държавата. Остаряхме много да вземаме оръжието".

На площадката зад театъра пък се събраха малка група млади хора, организирани в социалната мрежа. Един от протестиращите заяви:

"Недоволството е от високите цени, ниското заплащане, ниските пенсии. Оставка на правителството на Бойко Борисов".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Както казваше един, избран с Гоолямо мнозинство: трябва смяна на...чипа. И май имал право...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
mrynmryn
преди 5 години
Що не пишете нищо за протестите в Париж? Там поне са в пъти по-големи и "горещи", в сравнение с нашите тук, дето платили на 20, и още 100 отишли да видят какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
bgMan
преди 5 години
Заради този картел е крайно време поне едно правителство да си отиде предсрочно от власт и някои политици да бъдат осъдени и затворени за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още