fallback

Евродепутат иска национални правила за вътрешните автобусни линии

Не можем да бъдем безкрайно либерални по отношение на автобусните услуги, смята евродепутатът

17:23 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Да не се допуска конкуренция от международни на вътрешни линии. Не можем да бъдем безкрайно либерални по отношение на автобусните услуги. Така евродепутатът Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите коментира по БНР информацията, че в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент е насрочено гласуване на измененията във втората част на т.нар. втори пакет "Мобилност".

Идеята на Европейската комисия е чрез пакета "Мобилност" да  бъдат либерализирани всички превози, които са над 100 км, т.е. да могат да ги извършват и чужди превозвачи.

На 3 октомври евродепутатът внесе предложения, в които се настоява всяка държава членка да решава сама за себе си какъв да е достъпът на чужди компании до вътрешни автобусни линии.

“Това е опасно за малките линии. Притесняваме се нашите превозвачи да не отидат в положение на губещи линии. А автобусът е най-социалната линия", посочи евродепутатът.

Петър Курумбашев подчерта, че "трябва да бъдат защитени услугите, които имат публичен характер”.

Според него е възможно да се гласува по-скоро национално, а не политически, както се случи и с първия пакет за мобилност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
fallback