IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна

Според финансиста 3% икономически ръст у нас говори за бездействие на правителството и бизнеса

08:45 | 08.01.19 г. 16
Л. Дацов: Нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна

Икономически растеж в България от малко над 3% по време на положителен икономически тренд е все едно никой нищо да не прави – нито правителството, нито бизнесът. Този ръст е отчетен поради положителните тенденции навън и зависимостта на българската икономика от западните такива. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш ресорен зам.-министър, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Невинаги обаче бездействието на правителството е лошо, отбеляза Дацов.

„Увеличаването на данъците и социално-осигурителната тежест например не са добри мерки. Напоследък водим политика за постепенно увеличаване на данъчната тежест – пораснаха акцизите, местните данъци и такси. На сравнима база минимум поне 1-1,5% от БВП е добавен към приходната база на бюджета. Това е положително за него, но не и за гражданите“, поясни финансистът.

Дацов коментира възможността за приемане на България в еврозоната, като изрази мнение, че процесите в тази насока вероятно ще бъдат отложени през тази година заради предстоящите европейски избори.

„Ако няма външен фактор, който да ускори проблемите, повечето от политиците в Европейската комисия биха изчакали развитието на изборите и биха избегнали взимането на окончателни решения“, смята той.

Според госта случилите се до момента процеси за еврото са успешни.

„Много от нещата, които се случиха в Европа и еврозоната, се дължат на еврото. Имаше и много предизвикателства, но до голяма степен те се дължаха на колебливи политически решения“.

Дацов изрази мнение, че нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна.

„Ясно е, че нова икономическа криза ще настъпи. Всеки, който се занимава с предвиждане на икономически цикли, вижда, че позитивните за момента продължават между 5 и 10 години. Имайки предвид, че Европа излезе от предната криза 2010-2011 г., очакванията за достигане на икономическия връх през 2018-2019 г. са напълно естествени, както и тези за последващото настъпване на нова рецесия“, каза още финансистът.

Кризата обаче едва ли ще е финансова, посочи той.

„Финансовият сектор навсякъде по света, независимо от политиката на централните банки, изглежда по-устойчив като цяло, отколкото през 2008 г., така че едва ли криза ще дойде от него“, коментира Дацов.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 25 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
тук се коментира икономика и пазари ,респективно как да спечелим или се предпазим от загуби/лични/ при определено развитие на нещата.от политически лозунги нЕмаме нужда-наясно сме кой за къде е ...нищо лично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 11
Frosty
преди 5 години
Боко тиkвата не бъде ли вкаран в затвора, българите ги чака рецесия, хипер-инфлация и накрая венецуелският сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Както винаги времето ще бъде най добрия арбитър на спора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 5
caller
преди 5 години
Прогнозата си е много точна, но ние изобщо не сме готови да идва следващата криза. Това е основната разлика от времето 2007-2008г., когато растяхме с много висок темп и хората се чувстваха уверени за следващите няколко години. Лихвите тогава бяха високи, сега са минимални. Тогава въпреки лихвите растяхме бързо. Сега пак въпреки минималните лихви едва следваме ръста на ЕС. Не ми се мисли какво ще става когато лихвите започнат да се нормализират, ще има да се чисти много цялата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 26
lyusien
преди 5 години
Дацов е много добър икономист но прогнозата е грешна Няма да има икономическа криза Ще има забавен разтеж Но Е С отново ще се движи към 2 % ръст Колкото до българската икономика наистина ръст от 3.5 % е нисък Тази година ще бъде 4 % но това от което се нуждаем е 5 % ръст Това не може да стане с тези политици и няма значение партията Явно се нуждаем от цялостна смяна на политическия елит От всички партии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
ert
преди 5 години
Много точен анализ, вече сме към края на подема и предстои приземяване. Вече почти 10г. се радваме на растеж, който идва основно отвън. Интересно е, ако вземем да приземяваме точно като се спре с облегчаването и нулевите лихви, дали няма да се радваме на една добра стагфлация, като например 5-6% инфлация + криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още