IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът разреши на кабинета да преговаря със САЩ за F-16

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

13:51 | 16.01.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С обвинения в лобизъм, нагаждане, угодничество, предателство на националните интереси започна дебатът на законотворците за купуването на нови изтребители F-16V Block 70, както и да се допуснат "отклонения" от досегашните български изисквания.

Категорична позиция в подкрепа на даването на мандат на кабинета за преговори за сключване на сделката заявиха единствено от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Според управляващата партия решението трябва да бъде взето, защото е в интерес на националната сигурност, пише Dnes.bg.

За ДПС пък става дума не само за купуване на нови самолети за армията ни, ами за защита на сигурността на страната. "От 30 години ние поддържаме евроатлантическата ориентация на страната и когато става въпрос за националната сигурност популизмът няма място" , отсече лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той обаче нападна ГЕРБ, че до вчера са имали една позиция, а днес вече смятат, че решението за новите изтребители е стратегическо за националната ни сигурност.

Милен Михов от ВМРО категорично защити нуждата от нова техника за военните пилоти. 
"Ако сега не вземем решение за купуването на нов самолет след година и половина пак ще водим този дебат, а и ще изхарчим много пари за поддръжка на старата техника, защото авиацията трябва да лети, след година и половина същите тези държави ще ни предложат същите самолети, но на много по-високи цени, така че сега откровено и честно трябва да кажем тук, че даваме мандат на правителството, което да реши три основни въпроса - този за цената, за сроковете на доставка и за начините на плащане", коментира той.

Според него, след като България е добър партньор в НАТО, трябва да очаква същото и от останалите страни в Алианса. 
"Обвиняват ни, че даваме пари за оръжия, а не за социални пенсии и помощи, но историята е доказала, че няма социална държава, ако тя не е силна, силата е богатството, за да сме силни трябва да сме имаме модерна армия", отсече Михов.

За лидера на НФСБ Валери Симеонов, партньор на ВМРО в малката коалиция във властта, нещата стоят по съвсем различен начин. Той отсече, че неговите депутати ще гласуват категорично против решението. Според него то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство.

Освен това се нарушавал парламентаризмът на страната и тя вече се превръщала в нещо доста по-различно от парламентарна република. "Явно е желанието да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание, когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително и срамно", обвини той управляващите.

Симеонов е категоричен, че не трябва да се нарушават определените в първоначалното решение цена и технически параметри на инвестиционното предложение.

"Ако това бъде спазено НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ", уточни все пак той.

Заради тази уговорка червеният Славчо Велков предупреди военния министър Красимир Каракачанов, че е получил политическа оферта за цената за подкрепата на решението.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който отдавна е против придобиването на техника за армията съобщи, че ще поиска да се проведе референдум дали въобще да се купуват нови самолети

"Никой не го еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум, защото никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари", настоя той.

Според него вместо за изтребители милиардите на данъкоплатците трябва да отидат за здравеопазване, образование, пенсии и помощи.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска преговори за нов изтребител да се водят с всички страни, които могат да направят оферта, в това число и с Русия. Според него руснаците имат чудесна техника и могат да направят добри предложения, така че не трябва да се бяга от тази възможност.

Освен това той иска по време на преговорите в екипа да бъдат включени и депутати – по един представител от всяка парламентарна група. Според Сидеров, ако пък в крайна сметка се стигне до договор със САЩ, американските изтребители трябва да са безплатни. "Когато се водят преговорите със САЩ да се вземе предвид, че от 2006 г. има безвъзмездно ползване на военни бази у нас, така че ако се стигне до решението да се вземат F-16, те да се дадат безвъзмездно", настоя той.

Позицията на БСП обяви Кристиан Вигенин. Той коментира, че левицата подкрепя модернизацията на армията, но мнозинството е на прага на провала, защото иска от парламента да вземе решение, с което да подпишат празен чек на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 3
Achtung
преди 5 години
Всякакви участия на Българските ВВС извън страната с 8 самолета е напълно невъзможна. Дори в САЩ дела на летящите Ф-16 е около 75%, останалите минават различни регламентирани технически процедури по подръжка. Тоест от 8 самолета по всяко време ще имаме 6 летящи, от тях 2 са на 24/7 дежурство по Еър Полисинг. Остават 4 с които трябва да се подържа подготовка на 30 летци, което е минималния брой ако спазваме трудовото законодателство в България за непрекъснат Еър Полисинг 365 дни в година. Всеки от тези пилоти трябва да прави по поне 100 часа годишно, за да подържат техника на безопасност пилотиране, НАТО стандарта е 180 часа, но с нашия военен бюджет е пълна фантастика. И да самолети ни трябват, дори закъсняха, ПВО не може да свърши някой определени задачи, примерно граждански самолети се отклонява от курса да речем на ЕлАл и лети в посока АЕЦ. С ПВО можем да го свалим, а ако после се окаже, че не е отвлечен от терористи и просто е объркал курса и сме убили 300 невинни човека?!? Офертата за Ф-16 не включва всички разходи(също като тази на СААБ), но все пакразликата между двете ще бъде доста над 500 млн лева. Защо избираме по-скъпото, като и на двата самолета няма да използваме пълните възможности, поради липса на финансиране, само ББ и ЦЦ знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 17
ABBA
преди 5 години
"А защо не F-35!?!Цената му ще бъде $80млн през 2021 без въоръжение. А F-16 който договаряме сега ще бъде ?105млн с въоръжание и обучение!Имаме ?35млн за обучение и въоръжание на F-35, за да стигнем цената на F-16!"Тест за интелигентност."Друго си е да имаме самолет дето може да унищожи 20 самолета преди да унижат него!"Te преди войната в Югославия всички мислеха за тия невидими самолети, но старите съветски ракети + старите съветски радари хич не помислиха тъй!От милиардите по света, само милиони са наясно, че по-яки в рекламата и PR-a от янките няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
А защо не F-35!?!Цената му ще бъде $80млн през 2021 без въоръжение. А F-16 който договаряме сега ще бъде ?105млн с въоръжание и обучение!Имаме ?35млн за обучение и въоръжание на F-35, за да стигнем цената на F-16!Друго си е да имаме самолет дето може да унищожи 20 самолета преди да унижат него!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 8
copper
преди 5 години
Пхахахаа Настъпаха руските *** с тази сделка. Цвърченето им е музика за ушите на всеки патриот.А музикалният хит на Дондуков 2 е "най ме боли кога пари трябва да връщам" :}}}}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 14
многодобре
преди 5 години
....този парламент и това правителство ще си отиде да пролет. ....и изтребителите ще си останат на хартия така, както са си и сега , само на хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
Искаш ли филмче, как Пейтриът-а се връща назад и бие по тия, де са го пуснали?------------------------------https://***.youtube.com/watch?v=IHoHp1gyQtUтова ли имаш впредвид , тубата е пълна с такива клипчета :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 11
Имхотеп
преди 5 години
Виете ли руски т ролове?Ами вийте, *** а ви да е б а пр оста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 12
khao
преди 5 години
щом руския имбeцил и безродник реве, значи решението за Ф-овете е повече от правилно ... дреме ми кой е взел комисионната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 22
ABBA
преди 5 години
Апропо, и завода, де ще се строи го няма, но парите - веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 24
ABBA
преди 5 години
Най-идиотското в тази сделка е не толкова кожодерксата им цена,а това, че се купува самолет, който е идеен проект.Тук само колеги техничари биха ме разбрали, особено тия, с опит в проектирането и изработването на нещо си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още