fallback

Инфлацията в България се ускорява за трети пореден месец

Повишението на потребителските цени през февруари 2019 г. достига 3,2% спрямо същия месец година по-рано

13:08 | 13.03.19 г. 5

В края на февруари 2019 г. потребителските цени в България са се увеличили с 3,2% спрямо същия месец година по-рано. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

На месечна база поскъпването е с 0,5%, а инфлацията от началото на годината (февруари 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,1%.

Това е трети пореден месец, през който цените се движат в посока нагоре и втори, в който има ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3%. В последния месец на миналата година поскъпването на годишна база беше 2,7%, а през януари – 3%. През август 2018 г. пък инфлацията се ускори до 5-годишен връх.

Тези данни се следят „под лупа“, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК. 

През февруари 2019 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са нараснали с 1,7%, алкохолните напитки и тютюневите изделия са поскъпнали с 0,2%. Според данните на НСИ облеклото и обувките са поевтинели с 2,1%, а цените на режийните остават на нивото от януари.

инфл

Цените в транспорта са се повишили с 1,2%

От храните най-много са поскъпнали пълномасленото и нискомасленото мляко - съответно с 3,3 и 3%, олиото - с 2%, чаят - с 1,7%, бирата - с 1,4%. Цените на доматите са скочили с 6,4%, а на краставиците – с 18%, зелето пък е поскъпнало с 35%.

От нехранителните стоки най-осезаемо поскъпват горивата, като цената на дизела нараства с 3%, на бензина А95H - с 3,5%, на А98Н - с 2,3%, а на пропан-бутана - с 3,7%.

През февруари цените на самолетните билети намаляват с 11,7%, а туристическите пакети - с 2,7%.

Към края на втория месец от годината цените на лекарствените продукти и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0,1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец, отчитат още от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
fallback