IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова структура ще координира специалните операции на НАТО в България

Правителството предлага промени в закона за отбраната и въоръжените сили, които засягат заплащането на труда на военните

14:53 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, съобщи правителствената пресслужба. Едно от предложенията е да се създаде нова структура от въоръжените сили на България, която да отговаря за провеждане на специалните операции в съответствие с нуждите на актуализираните планове на НАТО за колективна отбрана.

Успоредно с това ще се синхронизират подборът, подготовката на личен състав и координирането при специалните операции, като се планират съвместно с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност на страната.

В проектозакона за въоръжените сили се прецизира кои лица – военнослужещи и цивилни служители, извън тези, заемащи висши публични длъжности по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, ще влязат в обхвата на закона.

На военнослужещите ще се изплаща левовата равностойност на безплатната храна и ободряващите напитки, когато не могат да им се доставят, по време на занятия, учения, тренировки и лагери.

В проектозакона е записано, че работната смяна на някои длъжности за цивилни служители не трябва да надвишава 12 часа, и да не повече от 24 часа, продължителността на работната седмица да не е повече от 56 часа, а за работници и служители с намалено работно време – до 1 час над намаленото им работно време.

Мотив за промяната е да се осигури непрекъснатост на работния процес, когато естеството и спецификата на дейността на въоръжените сили налага работата да се извършва съвместно от военнослужещи и цивилни служители. Целта е да се синхронизира работата по Кодекса на труда и Закона за публичните финанси при заплащането на труда, обясняват от правителството.

Българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на България извън територията на страната, ще могат да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и ще получават и парични средства. Такива лица са участниците в мисията на Българската армия през 1992-1993 г. в Камбоджа, които са 1446 души.

Допълненията в закона ще решат някои социални проблеми на тези заслужили български граждани, предвид тежкото материално положение на значителна част от тях, аргументираха се министрите. Те разшириха и кръга на лицата, които могат да ползват лечебните заведения, военните клубове, почивната и спортната база към Министерството на отбраната.

С промените в законопроекта за въоръжените сили на България ще се изменят и разпоредби в Кодекса за застраховането за задължителната гранична застраховка за автомобили с чужда регистрация, когато на територията на страната ни преминават и пребивават съюзнически въоръжени сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още