fallback

Превозвачи се готвят да запалят камион заради пакета "Мобилност"

Очаква се спорното законодателство да бъде гласувано днес от ЕП

10:03 | 04.04.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският парламент (ЕП) ще гласува спорния пакет "Мобилност 1" на пленарното си заседание в Брюксел, а в знак на протест български превозвачи планират да изгорят камион.

Евродепутатите отхвърлиха предложението на българските си колеги вчера пакетът да не бъде гласуван на тази сесия, предаде БНР. Законодателството за товарните превози стигна до пленарна зала, след като бе връщано няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест два пъти - в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург и София. 

На последното заседание в транспортна комисия нейните членове гласуваха над 1000 поправки, като 90 на сто от тях бяха приети. Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че едва ли при днешния вот ще бъдат приети благоприятни текстове за страната ни, но предстоят преговори в Съвета, а после внасяне на второ четене в пленарна зала, което едва ли ще стане в мандата на този ЕП.

Припомняме, че предложенията за промени при автомобилните превози станаха известни като пакета „Макрон“, тъй като френският президент ги обяви като противодействие на социалния дъмпинг. Новите правила, с които българските фирми не са съгласни, предвиждат каботаж да се извършва до три пъти за седмица. След това тече пет дни "срок за охлаждане". Шофьорите ще се връщат у дома веднъж на четири седмици, а седмичните почивки трябва да бъдат извън кабината.

Българските превозвачи искат пакетът да бъде отложен и да бъде гласуван от следващия ЕП след изборите през май.

Тежкотоварен камион ще бъде изгорен днес в 12.00 ч. като крайна мярка на протест срещу документа, съобщиха от българския Съюз на международните превозвачи (СМП), цитирани от БТА. Решението е взето късно снощи.

Според представителите на сектора пакетът се обсъжда вече две години и залага дискриминационни текстове, които разделят транспорта в Европа на две - привилегирован - за старите страни членки от Централна и Западна Европа, и рестриктивен - за страните от Източна Европа, считана за периферия на ЕС.

Демонстративното унищожаване на голям камион, облепен с протестни лозунги, ще се извърши в Пловдив на територията на частна собственост - в транспортна база "Колимар - Костурски", в Южната промишлена зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
fallback