IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ли е тайният кукловод на България?

Британската медия Independent разглежда руската политика спрямо страната ни като средство за налагане на икономически контрол и източване на ресурси

08:21 | 25.04.19 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин и българският министър-председател Бойко Борисов. Снимка: Ройтерс

Политиката

До миналата година премиерът Борисов избягваше да посещава Москва. Бившият софийски пожарникар беше кмет на столицата преди да спечели парламентарните избори със своята партия ГЕРБ, припомня изданието.

Най-близкият приятел на Москва сред местните партии е „Атака“, крайнодясна, ултранационалистическа, ксенофобска организация, която работи с руското посолство в София, пише Independent, позовавайки се на изтекла информация от американските власти.

Русия разполага и с други съюзници. Етническата турска партия в България - Движения за права и свободи (ДПС), се разглежда до голяма степен като канал за руско влияние. Нейният основател Ахмед Доган е колоритен някогашен актив на българските тайни служби от съветската епоха. Той изгради образ на носител на ценностите на турскоговорящото малцинство в България и основен негов политически посредник.

Дори префасонираната Българска социалистическа партия (БСП) и дясноцентриските партии изглежда съгласуват своите действия с Москва.

ГЕРБ на Борисов действа предпазливо в това отношение.

Руските граждани в България

Това е друг канал за пренос на влияние на Кремъл в страната. Стотици хиляди руснаци, които са закупили жилища в България, търсят спасение от суровия руски климат и корупцията. Те намират дом в страна, където основната религия е православието, а писмеността е подобна на руската.

Но за разлика от останалите европейски граждани, които работят или учат в България, руснаците често живеят заедно в малки общности извън големите градове, рядко взаимодействат с българи, като пазаруват в руските хранителни вериги магазини и изпращат децата си в руски училища.

Според Шентов, ако Кремъл ги призове, независимо от политическата им принадлежност, те ще се отзоват.

Изтребителите

Но, въпреки своите канали на влияние, Русия не винаги получава своето в България.

Последната голяма загуба, която Москва претърпя беше свързана с военновъздушните сили на страната.

Въпреки че Студената война е в миналото вече 30 години, България така и не обнови своя военновъздушен парк, състоящ се предимно от изтребители Миг-29.

Кремъл използва Радев, за да се противопостави на идеята за закупуване на американски самолети F-16. Президентът даде своята подкрепа за „Грипен“, които са произведени в Швеция, една страна, която не е част от НАТО.

С това се даде началото на нова битка между Русия и запада на местно ниво за осигуряване на влияние върху българската отбрана.

В крайна сметка правителството одобри закупуването на осем изтребителя F-16, с което Москва претърпя поражение.

Чрез тази победа Западът разбра, че може да разшири своето влияние в България, ако концентрира достатъчно усили в тази посока.

„Американците са наивни, защото вярват, че щом България е в ЕС и НАТО и разполагат с военна база тук, проблемите им са решени. Нищо не е решено“, посочва Дончева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 25 rate down comment 11
Frosty
преди 5 години
Руснакът Решетников да не би да е наредил на Бойко Борисов да дръпне шалтера на американските централи?България ще прекратява договорите с американските централи от "Марица-изток"https://***.24chasa.bg/***/article/7417796Да очакваме ли ответни наказателни действия от американците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 5
Ivan.r
преди 5 години
Статията е частично вярна, поради простата причина, че да, Русия наистина е обсебила икономически определени сектори от стопанския живот на страната, но пропуска, че зад кулисите се води борба между три основни играча - Вашингтон, Брюксел/Берлин и Москва.За съжаление нещата не са толкова прости, че да си имаме само един "кукловод"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 5 години
Мистър путин е наясно, че в Средиземно море плават "сто хиляди тона дипломация". Препоръката ми е да си опича акъла. Колкото до статията, изключително правдива. Понякога нещата отвън се виждат по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 36
markov
преди 5 години
Толкова глупотевини на куп в статия отдаван не бях чел. Накрая вече изкараха генералния извод че Шведите не са част от запада ......направо утрепаха рибата тия мал.оумници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 37
ABBA
преди 5 години
*** = т р о л ч е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 46
ABBA
преди 5 години
*** недоучено,а можеш ли да напишеш вярно и смисленосложно съставно изречение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 78 rate down comment 85
Императорът
преди 5 години
Пълни глупости. Ако Русия е "тайният кукловод" - то кои са явните? Не са ли брюкселаджиите, които ни тероризират с безумни разпоредби и говедарите, които от своето посолство ни издават директни заповеди, все едно сме окупирана държава? Впрочем те и в Германия се опитват да правят същото !!! Руснаците ни превземали с магазини Березка и със собственици на туристически имоти, повярвахме !!! Относно цените, на които Газпром ни продава газчица - то в сайта на компанията си е написано - цените за България са едни от най-ниските - тия между 10% и 26% може би са верни, само ако ни сравняват с Германия !!! Били сме зависими от руският газ и нашите, но зареждани с руско гориво атомни реактори - ами дайте да се върнем в каменната ера и да си светим със свещи, за да се освободим от "руско влияние"? Островните обратняци, дето са го написали това, що не ни снабдяват с нефт и газ на цени по-сгодни от руските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още