fallback

САЩ разрешиха сделката за изтребителите F-16

Министерството на отбраната очаква проектодоговора до 2 седмици, като преговорите ще продължат след това

11:09 | 04.06.19 г. 12

Държавният департамент одобри възможността за сделка за продажбата от САЩ на България на изтребители F-16 C/D блок 70/72 за 1,6773 млрд. долара, съобщи Американската агенция за сътрудничество в отбраната на 3 юни, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Правителството на България е поискало да купи 8 самолета F-16 и допълнително оборудване, радари, оръжие, ракети, комуникационно оборудване, софтуер, резервни части и др. за тази сума.

В пакета  освен осемте самолета с пълен комплект въоръжение въздух-въздух и въздух-земя са включени всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, съобщи Министерството на отбраната.

Това е максималната финансова рамка на проекта за новия многоцелеви изтребител. Според мейла до медиите на МО до 2 седмици правителството на САЩ ще предостави проектодоговора и след това преговорите ще продължат.

България иска да подмени своите МиГ-29 и да подобри съвместимостта си със стандартите в НАТО.

Парламентът разреши сделката да надхвърли първоначално одобрената цена от 1,8 млрд лв.

В началото на май стана ясно, че българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов тогава преговорите ще бъдат в рамките на фиксираната от парламента цена, с уговорката това да не се отразява на способностите на самолетите. 

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС.

В началото на май Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
fallback