fallback

Електротехниката и електрониката са на първо място по износ през миналата година

За 11 години секторът се е увеличил четири пъти и от пето място стига до първо, като измества експорта на минерални горива, мед и медни изделия и облекла

12:13 | 04.07.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в България. Стойността на износа на бранша за 2018 г. достига близо 7 млрд. лева или малко над 12% от общия износ, който страната ни е реализирала. Това показват данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника.

От 2007 г. до края на миналата година това е секторът с най-значителен напредък в износа, като за периода той се е увеличил четири пъти. В самото начало общата му стойност е била над 1,5 млрд. лева, а в края на миналата година достига  6,963 млрд. лева. Така за 11 години постепенно успява да измести износа на минерални горива, мед и медни изделия, облекла и от пето място се е изкачва до първо, констатират в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

                Износ от България на водещи стокови групи по години в млн. лева

Най-големият пазар на сектора е Германия, за която се изнасят 20% от общия експорт. От 2016 г. България изнася за водещата икономика на ЕС повече продукти на електротехниката и електрониката, отколкото внася. За миналата година от страната ни са експортирани към Германия продукти от сектора за над 1,1 млрд. лева. Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за автомобили, електрически табла, пултове, панели, конзоли и др.

Според специалисти браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукти на електротехниката и електрониката, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.

Двустранна търговия между България и Германия с продукти наелектротехниката и електроникатапо години в млн. евро

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
fallback