fallback

Въвежда се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в страната

Военната полиция ще охранява кланиците като мярка срещу чумата по свинете

12:24 | 29.07.19 г. 5

Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след днешното заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството, предаде БТА. 

Към настоящия момент в страната има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. В три от тях е била установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона.

В тези санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине без да са предприети нужните мерки за биосигурност, обясни Танева. 

Другото решение, което е било взето на днешното заседание, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, допълни министърът на земеделието. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. 

Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.

Десислава Танева припомни, че в петък е било взето решение всички задължени лица да определят площадки за загробване на свинете. Те ще бъдат проверени.

Решенията, които са взети на днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, влизат в сила незабавно с официализирането им от заседанията на областните епизоотични комисии, добави тя.

Танева обяви още, че пробата от умряла свиня в ромската махала във Видин е положителна за африканска чума. Тя припомни, че все още няма разработена ваксина срещу това заболяване. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че най-ефективната мярка е заколване на прасетата в задните дворове и последваща термична обработка. Той призова за максимално съдействие от стопаните и кметовете по места. Месото във фризера може само да замрази проблема, обясни Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
fallback