IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в страната

Военната полиция ще охранява кланиците като мярка срещу чумата по свинете

12:24 | 29.07.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след днешното заседание на Централния епизоотичен съвет към правителството, предаде БТА. 

Към настоящия момент в страната има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. В три от тях е била установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона.

В тези санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине без да са предприети нужните мерки за биосигурност, обясни Танева. 

Другото решение, което е било взето на днешното заседание, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, допълни министърът на земеделието. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. 

Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.

Десислава Танева припомни, че в петък е било взето решение всички задължени лица да определят площадки за загробване на свинете. Те ще бъдат проверени.

Решенията, които са взети на днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, влизат в сила незабавно с официализирането им от заседанията на областните епизоотични комисии, добави тя.

Танева обяви още, че пробата от умряла свиня в ромската махала във Видин е положителна за африканска чума. Тя припомни, че все още няма разработена ваксина срещу това заболяване. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че най-ефективната мярка е заколване на прасетата в задните дворове и последваща термична обработка. Той призова за максимално съдействие от стопаните и кметовете по места. Месото във фризера може само да замрази проблема, обясни Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
KP6952
преди 4 години
Има и полза. Комунистите,като разбрали, че в България има над 60 сфинеферми с 600000 *** -чумясъли. Капитализма разминъл по количество социализма: само за 30 години. Но като разбрали че през социализма никога ссср не е изплащала компенсации за шап поне,а Е.С. ще ни покрие повечето загуби : след чумясването се и афраканизирали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Всичките прасета на мезета! - както пееше Руслан Мъйнов... След пилешкия грип, синия език, и африканската чума, мисля че е ред да напръскат и хората по нашите географски ширини с нещо по така. Вирус, дето тръшка тия над 60 например. Ще решим и проблемите на НОИ и на Здравната каса. То какво е Бг според управляващите - коридор между ЕС и Азия. Тоя коридор няма нужда от хора и зелени маймуни стигат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
не по-голямата карантинна зона , а в цялата страна ТРЯБВА да се унищожат ВСИЧКИ отглеждани извън свинекомплекси прасета ... в Чехия така са постъпили и затова са спасили отрасъла си . вярно , държавата е платила за всичките прасета , но са спасили целият отрасъл . а тука като започнат да дават плачещи баби по тивито и се започват лакърдии (справка чумата по козите и офцете) , кой болен , дали е болен , какви са изследванията , има ли ги , ама референтна лабороратория има ли , ама българска що да е а не френска или немска или японска или лунна , държавата е виновна за всичко в лицето на Бащицата , Костов и той наднича зад ъгъла , абе целият ЕС виновен и гледа да затрие 10хил. български прасета :))) ... и готово . чумата си се разпространява през това време и ликвидират всичко и минаваме на вносно :))) ... нормално е да е вносно вече в кауфланд , хеи ги гледат под лупа големите и за да не си слагат таралеж в гащите с българско месо веднага сменят доставчика ... само си представи заглавията по пеевските медии "голяма немска верига продава заразено месо! казват , че било безопасно?" ... найс а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
бля,бля .... а ти кво предлагаш, да се снишим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ПИЧ
преди 4 години
Тази зона е много широка, и би опбхванала по-голяма част от територията на България. В страната има 65 броя регистрирани свинекомплекса.Така се слага край на отглеждането на *** в двора на хората по селата.А в двора всеки си отглежда качествено месо. Знае с какво храни прасетата. Ако това предлагане се прекрати то всички ще трябва да отдат в промишлените комплекси и цената да се вдигне. Отделно ще има и по-голям внос, както сега в Кауфланд има Испанско свинско (предимно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още