fallback

Производители на малини са заплашени от фалити

Замразени малини на държави извън ЕС агресивно навлизат на европейския пазар, където родните производители досега са продавали изгодно

14:12 | 30.07.19 г.

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им. От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар.

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

„На пазара през последните две-три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия“, обясни Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, цитиран от БНТ.

Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 година.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
fallback