IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на малини са заплашени от фалити

Замразени малини на държави извън ЕС агресивно навлизат на европейския пазар, където родните производители досега са продавали изгодно

14:12 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им. От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар.

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

„На пазара през последните две-три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия“, обясни Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, цитиран от БНТ.

Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 година.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още