fallback

ВАС отхвърли спирането на наредбата за касовите апарати

Според тричленния състав не може да се направи обоснован извод за значителни или трудно поправими имуществени вреди

13:00 | 02.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Върховния административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането за спиране действието на измененията в Наредба Н-18 за касовите апарати. Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Жалбата беше подадена от 42 браншови организации и фирми, припомнят от ВАС.

Според тричленния състав няма основания за спиране на действието на обжалваните изменения в наредбата, тъй като не може да се направи обоснован извод за значителни или трудно поправими имуществени вреди, както на база на представения доказателствен материал, така и на база елементарен сравнителен анализ между прогнозните стойности от Министерство на финансите и визираните суми за разходи на част от молителите. 

Съдиите не са приели и аргументите за евентуална невъзможност на търговците легално да упражняват търговската си дейност и същите да претърпят санкции и принудителни административни мерки. Тези аргументи са базирани на хипотетични разсъждения, свързани с евентуално неизпълнение на законови задължения от молителите, вменени с процесната наредба, поради което са неотносими към настоящото производство, пише в определението на тричленния състав. Определението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС.

Конфликтът между бизнеса и държавата не стихва вече 8 месеца. Въпреки няколкото отсрочки, които бяха дадени по различни казуси, предприемачите все още не са доволни. Според тях текстовете на наредбата не са изпипани достатъчно добре, а новите разпоредби ще принудят много фирми да затворят.

Така например фирмите, които работят със софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) получиха отсрочка от 7 месеца, което означава, че ще трябва да внедрят новите изисквания до края на есента. 

От 1 октомври пък влизат в сила измененията в Наредба Н-18, според които на фискалния бон за продажба на течни горива трябва да бъде включена и разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана. Първоначално бе предвидено това да стане от 1 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 12.09.22 г.
fallback