Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Част от фирмите получават отсрочка по наредбата за касовите апарати

Компаниите, които работят със софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, трябва да приложат новите правила до края на есента

Част от фирмите получават отсрочка по наредбата за касовите апарати

Снимка: БТА

Фирмите, които работят със софтуер за управление на продажбите, получават 7 месеца отсрочка, за да изпълнят изискванията в Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след провелата се днес среща в Министерски съвет между него, финансовия министър Владислав Горанов и представители на бизнеса.

„Постигнахме договорка срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати да се отложи със седем месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите“, написа Борисов във Facebook.

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците от септември, заяви от своя страна Владислав Горанов след срещата с представители на бизнеса. 

Още по темата

„Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба Н-18“, заяви Горанов, цитиран от БНР.

По думите му през следващите 7 месеца ще се намерят отговорите, които притесняват бизнеса, свързани с наредбата за касови апарати, каза още Владислав Горанов.  Финансовият министър припомни, че на 19 февруари е анонсирал, че сроковете за прилагането на наредбата ще бъдат променени за част от търговците - тези, които използват системи за управление на продажбите.

Според него до отлагането на наредбата се е стигнало, защото се е появило напрежение между НАП и бизнеса, но фирмите трябва да приемат, че ще прилагат документа рано или късно. "Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва да си плаща данъците", категоричен е финансовият министър.

Той призова следващите 7 месеца да не бъдат „пропилени“, а да се използват, за да се изчисти софтуерът и да се трасира пътя за приложението на наредбата.

Припомняме, че в момента според текстовете на наредбата, които влязоха в сила в началото на тази година, крайният срок за подмяната на касовите апарати и софтуера е 31 март за фирмите, регистрирани по ДДС, които разполагат с общо около 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера. За останалите фирми срокът е 30 юни, а за едрия бизнес, който работи с интегрирани информационни системи – до 31 декември 2019 г.

След днешната среща между държавата и бизнеса фирмите, които работят със софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) получават отсрочка от 7 месеца, което означава, че ще трябва да внедрят новите изисквания до края на есента.

От няколко месеца много браншови организации и представители на бизнеса алармират, че текстовете на наредбата не са изпипани достатъчно добре, а новите разпоредби ще принудят много фирми да затворят.

Преди две седмици г лавният финансов директор на БСК Станислав Попдончев представи резултатите от експресно онлайн допитване, осъществено от БСК в периода 6-10 февруари т.г., в което са се включили 2493 фирми. Според анкетираните средната инвестиция за всяко устройство, подлежащо на промяна (вкл. разходите за Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, по-известен като СУПТО), ако са необходими, е 2423 лв., а средният срок за въвеждане на СУПТО в експлоатация (вкл. закупуване, въвеждане в експлоатация, обучение на персонала) е 18 месеца. За сравнение, Наредба Н-18 предвижда 6-месечен срок, при това на фона на неясни формулировки, които не позволяват на разработчиците на софтуер да предложат на пазара подходящия СУПТО.

Анкетата на БСК показа още, че 78% от респондентите използват СУПТО, 54% от са запознати с изискванията на Наредба Н-18, но 44% имат само частична яснота, а това възпрепятства прилагането на изискванията в определените срокове. На този фон не е изненадващо, че 65% от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията на Н-18 в нормативно определения срок (31 март 2019 г.), а други 27% се затрудняват да преценят. Едва 8% декларират готовност да отговорят на изискванията в посочвания досега срок.

95% от участниците в анкетата декларират, че не са подменили своя софтуер, а като основни причини за това посочват неясноти в Н-18, необходимост от цялостна преработка на софтуера и промяна на цялостната бизнес логика, както и липсата на одобрен от НАП софтуер, който да може да отговори на конкретните нужди на бизнеса.

гледано: 4076   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
4
 
9
Sakamano до: Sharky's
преди 1 година
Това е част от стратегията за окрупняване на бизнеса. Което за управляващите е добре, в краткосрочен план и за потребителите, но реално се случва, че държавната администрация разчиства конкуренцията в полза на едрия бизнес.
1
 
6
 
8
преди 1 година
Лошо, че много малко са чели тази Наредба. СУПТО-то е задължително за почти 90% от бизнеса т.е. и за ДРаган в бакалницата но и за обикновенна фирмичка получаваща 2-3 плащания в брой през месеца и държи апарата в чекмеджето през другото време. Цял един бранш се вкарва в рамка с Наредба - Електронна търговия!!! Но когато се правят неща от калинки така става. Просто този който не плаща ще продължи да го прави.
1
 
2
 
7
преди 1 година
Касовият апарат е механично или електронно устройство за изчисляване и регистриране на (плащани в брой) продажби на стоки и извършване на услуги.
Все още правителството пренебрегва истината, че първичният източник за възникващите щети е местната проява на разпространена в света грешка за неправилна работа на централната банка.
При запазване на местната проява на световната държавна грешка, колкото по-добре Министерството на финансите организира работата на касовите апарати, толкова повече са щетите от работата на централната банка и по-голям провалът на правителството.
Както да работят касовите апарати, за устойчиво държавно управление е необходима правилна работа на централната банка.
1
 
8
 
6
Ruddy до: lyusien
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ми на 49 съм,колко да съм бил прав под масата?Жалко,че хора като теб с психическа неразвитост управляват ФМ и си мислят,че вдигане на минимална заплата повишава стандарта а не конкуренцията между работодателите!Акулите управляват навсякъде наивнико,а не само в БГ,и така ще бъде докато човека съществува!
2
 
11
 
5
Sakamano до: lyusien
преди 1 година
Щом всичко е толкова просто (като да удариш 100 тояги на чужд гръб), предлагам и потребителите да бъдат задължени да отчитат всяка своя покупка пред НАП. До края на следващия месец всеки да си купи мобилно устройство съвместимо с изискванията и софтуер с който да сканира касовата бележка (до 15 минути след издаването), в този срок трябва да я прати на данъчните. Иначе 200 лева глоба. Така ще засичат продажбите от две страни. Сенчестият бизнес няма шанс.

Още от Икономика и политика
Най-трудният летен сезон приключва с 80% спад на туристите