fallback

Д. Манолов: Трудът у нас е най-евтиният ресурс

Делът на извънредния труд в България също е най-голям, каза пред bTV президентът на КТ „Подкрепа”

10:21 | 02.09.19 г. 18
Автор - снимка
Редактор

В България правилата за плащане на положен извънреден труд се заобикалят поради нежеланието на работодателите да го заплащат. Трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът. Това каза по bTV президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Димитър Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето. 

Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много.

„Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”, коментира Манолов.

Той уточни, че специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален – този на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият – два пъти по-високо.

Делът на извънредния труд у нас също е най-голям. „Ние превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключение в правило, което не е добре“, посочи още лидерът на синдиката.

България е една от страните, в които се полага най-много извънреден труд, който не се заплаща като такъв. Причината за това е системата на сумираното изчисляване на работното време, обобщи лидерът на синдиката.

КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време. Според лидера на синдиката Димитър Манолов по този начин работодателят заобикаля плащането на извънредния труд.

Синдикалните организации са започнали подписка, с която настояват за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време на европейско ниво.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
fallback