fallback

Анализатор: Защо прокуратурата се намеси в проблема между България и Русия

Сега виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика, коментира гл. ас. д-р Георги Проданов от НБУ

13:54 | 11.09.19 г. 16

Това, което се случи, имаше начало в нотата на МВнР срещу изложбата на тема „освобождението“ на България. Не съм изненадан от развитието на ситуацията, изненадан съм на първо място, че се случи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Георги Проданов от Департамент Политически Науки в Нов български университет.

„Влиянието на Русия в България не е само една нишка, там са много кълба или оплетени нишки в едно и също кълбо. Основният проблем е, че до момента не беше изгодно да се засяга темата за негативното влияние на Русия в България. Тук визираме подкрепата на разни патриотарски кръгове, определени пара-православни и пара-военни кръгове, определени парламентарни партии (имам предвид ПП „Атака” и разни други), така че тепърва ще се разплитат много връзки и зависимости”, прогнозира политическият анализатор.

Според него под „нормализация на отношенията” се разбира, че когато има агресивни действия, да се отвръща по подобен начин, да има очертана граница.

“България и службите и много дълго време си затваряха очите за подобни действия", смята Проданов, но е категоричен, че това не е свързано с вътрешно-политическите процеси в България, освен ако не се предотвратява нещо планирано – финансиране или някаква провокация. Той е на мнение, че това е малко вероятно. “Случващото се е резултат от дългогодишно натрупване на непартньорско и направо враждебно поведение на Русия по отношение на България”, смята Георги Проданов.

За пример той даде сходни ситуации в съседни държави, като Сърбия, Черна гора, Гърция (която изгони руски дипломати). “Може би е редно и тук да се стигне до подобно изостряне. За всички в подобни ситуации е ясно, че явно е дошъл краят на търппението на засегнатата държава, в случая и нашето търпение се е изчерпало. Към Русия трябва да се направи явен знак да прекрати или поне да намали случаите на пряка намеса във вътрешните работи на България”, категоричен е политическият анализатор.

Проданов е убеден, че вече има приемник на Решетников.

“България не е място, където е трудно да пробиеш, или на Русия да и се налага да упражнява с големи усилия своето влияние. Не става дума за това, че русофилството е укоримо, но е укоримо това, което е в разрез с нашите интереси. Укорими са кампании, свързани с конвенциите за децата, които активно вървят в социалните мрежи и явно в цяла Европа се финансират от проруски кръгове. Укорими са кампаниите срещу Истанбулската конвенция и други хибридни войни, които Русия води от много години срещу ЕС. Въвеждането в Русия на понятия като „еврогей“, които там са нарицателно за граждани на Европа, е всъщност проблемът с Москва", заяви Проданов.

По думите му „едва ли държавният глава има най-добрите и безкористни цели в сегашната ситуация, и във всяка ситуация свързана с Русия”. Георги Проданов се аргументира за думите си с реакцията на президента – „там също липсва този рационализъм, който трябва да има всеки български политик”.

Според него от прокуратурата са се задействали, но сега виждаме една малка част от айсберг, който не е ясно дали въобще ще стане видим за масовата публика. “Явно има проблем между България и Русия, в който прокуратурата беше призована да се намеси”, обясни той.

Повече от разговора вижте във видео материала. Целия разговор вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback